Cupping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Verwarmen van de kopjes
Kopje
Na de behandeling

Cupping is een alternatieve geneeswijze waarbij een vacuüm boven de huid van een patiënt gecreëerd wordt. In traditionele Chinese geneeskunde worden kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe, op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de kopjes te verwarmen. Nadat de kopjes op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen.

Geschiedenis en doel[bewerken]

De alternatieve geneeswijze vindt zijn oorsprong in de klassieke oude behandeling met de zogenaamde laatkoppen waarbij men metalen halve bollen verwarmde en op de huid plaatste waarna deze zich vastzogen. Men dacht daardoor slechte lichaamsstoffen te kunnen uitdrijven.

De therapie wordt gebruikt om wat in oosterse geneeswijzen bekendstaat als 'stagnatie' te verlichten. Het wordt gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen.

Na de behandeling zijn grote ronde paarse plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan.

Soorten cupping[bewerken]

Er zijn twee soorten cupping: zogenaamde dry-cupping (zie informatie hierboven) en wet-cupping. Wet-cupping wordt ook wel Hijama genoemd (islamitische cupping). Bij Hijama wordt de huid naast dat het vacuüm wordt getrokken, ook nog licht ingekrast. Na het krassen komt donker bloed tevoorschijn.

Effectiviteit[bewerken]

In hoeverre een cupping-behandeling enig effect heeft, negatief of positief, is niet bewezen.

BDSM[bewerken]

Tegenwoordig wordt cupping ook gebruikt in BDSM voor de stimulatie van pijn.