Curieus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Curieus
Opgericht 1968
Werkgebied Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Directeur Jurgen Theunissen
Voorzitter Jan Roegiers
Type sociaalcultureel
Hoofdkantoor Grasmarkt 105/41; 1000 Brussel
Website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Curieus is een Belgische progressieve sociaal-culturele volwassenenvereniging die actief is in Vlaanderen en Brussel. Het 'Festival van de Gelijkheid' en 'VOLTA Nacht van de Arbeid' zijn de bekendste initiatieven.

Geschiedenis[bewerken]

De vereniging kwam tot stand in 1968 uit de eenmaking van de Centrale voor Arbeidersopvoeding en de Centrale voor Socialistische Cultuurwerken. Ze kreeg de naam ‘Centrale voor Socialistisch Cultuurbeleid’, of korter CSC. Door de jaren heen groeide de organisatie verder, om in 2002 tot Curieus te worden omgedoopt.[1]

Missie[bewerken]

Curieus is een progressieve culturele inspiratiefabriek die maatschappelijk geëngageerd durft te zijn. Curieus staat met haar voeten stevig in een waanzinnig interessant veranderende samenleving, maar heeft steeds haar ogen open om op die voortdurende veranderingen in te spelen en die te plooien naar haar ideaal wereldbeeld: een samenleving voor ogen waarin iedereen gelijk aan de start komt, mensen solidair zijn met elkaar, zorgen en begrip hebben voor wie het moeilijk heeft en waar duurzaamheid een belangrijkere economische waarde is dan harde cash. Curieus is een netwerk vol enthousiaste vrijwilligers en ambassadeurs. Lokale helden die dag in dag uit Curieus uitdragen in hun wijk, straat en eigen biotoop tot in alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel. [2]

Structuur[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

Tijdspanne Voorzitter
2010 - heden Jan Roegiers[3]

Werking[bewerken]

De vereniging bestaat uit een nationaal secretariaat, zes provinciale secretariaten en en meer dan 310 lokale afdelingskernen waar talloze vrijwilligers actief zijn.[bron?]

Bekendste initiatieven[bewerken]

 • Festival van de Gelijkheid[4] (2013-...): meerdaags maatschappelijk Festival met debatten, expo's, lezingen, ruilmarkten, babbels, voorleessessies, optredens... rond het thema Gelijkheid.
 • BelBos[5] (2013-...): project waarbij vrijwilligers afgedankte gsm's inzamelen en met de opbrengst bomen planten. Zeven BelBossen sieren ondertussen het Vlaamse landschap: in Oostende, Ieper, Kortrijk, Wachtebeke, Herent, Kasterlee en Dilsen-Stokkem.
 • Volta, Nacht Van De Arbeid[6]: jaarlijks feest in Vooruit in Gent aan de vooravond van 1 mei.
 • ZomertoerenWinterkuren (2014-...): inspiratiebank voor lokale vrijwilligers
 • KLIK (2010): een rondreizende internetklas die mensen wegwijs maakte op het internet.
 • De Slimste Sos: een jaarlijkse quiz met provinciale voorrondes en een nationale finale.
 • De Jacht op Super8 (2008): Oude super 8 filmpjes werden in heel Vlaanderen ingezameld en gedigitaliseerd.
 • Anne Frank-tentoonstelling: een uitleenbare tentoonstelling rond de Joodse Anne Frank.
 • GAL-tentoonstelling (2012): een uitleenbare tentoonstelling naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van politiek tekenaar Gerard Alsteens.
 • Nero-tentoonstelling": een uitleenbare tentoonstelling rond stripfiguur Nero.
 • Neuzen in...(2012-...)": een boekjesproject waarbij Curieus mensen de mogelijkheid biedt om hun dorp, wijk, gemeente,... te (her-)ontdekken.
 • ”SAMEN(k)LEVEN[7] (2015-…)”: aan de hand van stickers met aantrekkelijke pictogrammen die je op je brievenbus kan kleven, laat je aan je buren weten welk materiaal je in huis hebt dat ze kunnen komen lenen. Op deze fijne manier kan je je buren beter leren kennen en kan het het sociaal weefsel in de buurt versterken.

Externe link[bewerken]