Cuspirostrisornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cuspirostrisornis houi is een vogel, behorend tot de Enantiornithes, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

In de vroege zomer van 1993 vond Hou Lianhai samen met Hou Jinfeng, hoofdillustrator bij het Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology te Beijing twee kilometer ten westen van het dorp Boluochi, in de prefectuur Chaoyan, in Liaoning, het skelet van een kleine vogel. In 1997 benoemde en beschreef hij dat als de typesoort Cuspirostrisornis houi. De geslachtsnaam is een combinatie van het Latijnse cuspis, "scherpe punt" en rostrum, "snuit" en het Oudgriekse ὄρνις, ornis, "vogel". De soortaanduiding eert Hou Jingfeng als medeontdekker.

Het holotype, IVPP V10897, is gevonden in een laag van de Jiufotangformatie die dateert uit het Aptien-Albien. Het bestaat uit een vrijwel volledig skelet met schedel, samengedrukt tussen twee platen.

De lichaamslengte van Cuspirostrisornis is veertien centimeter. Het gewicht is geschat op zeventig gram.

Hou gaf allerlei onderscheidende kenmerken aan. Latere onderzoekers hebben die echter meestal niet kunnen bevestigen. Zhou Zhonghe stelde in 2010 dat Cusprostrisornis slechts een jonger synoniem was van Cathayornis yandica, uit dezelfde vindplaats. Michael Mortimer stelde dat een mogelijk verschil lag in het niet vergroeid zijn van de achterste zijuitsteeksel van het borstbeen.

Hou plaatste Cuspirostrisornis in 1997 in een eigen Cuspirostrisornithidae. Als het een jonger synoniem is, is aan die groep geen behoefte.

Literatuur[bewerken]

  • Hou Lianhai, 1997, Mesozoic Birds of China, Phoenix Valley Bird Park, Lugu Hsiang, Taiwan
  • Zhou Z. and Wang Y., 2010, "Vertebrate diversity of the Jehol Biota as compared with other lagerstätten", Science China: Earth Sciences, 53(12): 1894–1907