Cutibacterium acnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cutibacterium acnes
Cutibacterium acnes
Taxonomische indeling
Domein:Bacteria
Klasse:Actinobacteria (Straalzwammen)
Orde:Actinomycetales
Familie:Propionibacteriaceae
Geslacht:Cutibacterium
Soort
Cutibacterium acnes
(Gilchrist 1900) Douglas & Gunter 1946
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cutibacterium acnes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes)[1][2][3][4] is een grampositieve staafvormige bacterie die commensaal is en die zich bij ieder mens al vanaf de geboorte op en diep in de huid bevindt. De bacterie valt onder de 'residente flora' van de huid. Hij komt ook bij veel andere diersoorten voor.

De bacterie leeft van vetzuren die voorkomen in talg. Hij is in staat enzymen te produceren die huidweefsel kunnen afbreken, en beschadigt daardoor cellen van talgklieren. Daardoor ontstaat een toegangsmogelijkheid voor andere bacteriën, zoals Staphylococcus epidermidis en Staphylococcus aureus. Dit is waarschijnlijk de reden dat deze bacterie in verband wordt gebracht met de huidaandoening acne.

De vroegere naam Propionibacterium was een vernoeming naar een unieke eigenschap: ze zijn in staat om propionzuur te synthetiseren door het enzym transcarboxylase te gebruiken.

Ziekteverschijnselen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel acne verreweg de meest bekende, en een relatief onschuldige uitingsvorm van deze bacterie is, is deze bacterie in zeldzame gevallen ook gerelateerd aan verschillende andere aandoeningen, waaronder postoperatieve infecties van kunstgewrichten of kunstmatige hartkleppen. De bacterie wordt ook aangetroffen in tussenwervelschijven bij rughernia's, en er is een vermoeden dat enzymen die de bacterie produceert, bij zouden kunnen dragen aan de hernia.

Fotosensitiviteit[bewerken | brontekst bewerken]

Cutibacterium acnes licht oranje op als hij wordt blootgesteld aan Wood's licht (ultraviolet licht), met name met een golflengte van 405–420 nanometer. Dat komt doordat de bacterie porfyrinen bevat die op dit licht reageren. Hierop is lichttherapie gebaseerd.