Cv-verificatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cv verificatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Curriculum vitae-verificatie wordt door werkgevers gebruikt om de gegevens op het curriculum vitae dat zij van sollicitanten hebben ontvangen te controleren. Op basis van de getoetste en correcte informatie kan besloten worden een nieuwe medewerker in dienst te nemen. Het verifiëren van curricula vitae kan door de werkgever zelf gedaan worden of worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bureau.

De onderdelen waarop de controle plaatsvindt zijn bijvoorbeeld:

Sollicitanten kunnen ook zelf hun curriculum vitae laten controleren. Door een onafhankelijk bureau de gegevens van het curriculum vitae te laten controleren, nemen zij bij de beoogde werkgever eventuele twijfels over de juistheid weg en kunnen zij zo een streepje voor krijgen op andere kandidaten.

Regelgeving[bewerken]

Voor integriteitsgevoelige functies in de financiële sector is het wettelijk vastgelegd dat voordat iemand aan de slag gaat de gegevens worden nagetrokken. Men spreekt in dit verband van een verplichte pre-employment screening.

Voor de borging van de privacy van de kandidaat geldt dat werkgevers en gespecialiseerde curriculum vitae-verificatiebureaus zich dienen te houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De verwerking van persoonsgegevens moet vooraf worden gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

In de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) is vastgelegd dat indien een werkgever inlichtingen over de sollicitant wil inwinnen bij derden, hiertoe vooraf toestemming moet worden gevraagd aan de sollicitant. De beoogde informatie moet direct verband houden met de te vervullen vacature en mag geen onevenredige inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant.