Roodrugweekschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cycloderma aubryi)
Roodrugweekschildpad
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Roodrugweekschildpad
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Trionychidae (Weekschildpadden)
Geslacht:Cycloderma (Westafrikaanse klepschildpadden)
Soort
Cycloderma aubryi
Duméril, 1856
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodrugweekschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De roodrugweekschildpad[2] (Cycloderma aubryi) is een schildpad uit de familie weekschildpadden (Trionychidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door André Marie Constant Duméril in 1856. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Cryptopus aubryi gebruikt. De soortaanduiding aubryi is een eerbetoon aan de Franse onderzoeker Charles Eugène Aubry-Lecomte (1821–1879)

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het schild bereikt een maximale lengte van 55 centimeter en is chocoladebruin van kleur, met onregelmatige donkere vlekken. Ook de ledematen en kop zijn bruin, langs de kop zijn vijf donkere lengtestrepen aanwezig die doorlopen in de nek. De kop is duidelijk afgeplat en heeft een uit-stekende snuit, de kin en keel zijn geelachtig en bruin gevlekt. Ook de buikzijde en onderzijde van de nek zijn geel, de buik is soms gevlekt.[4]

Jongere dieren zien er anders uit; ze hebben een meer oranje kleur rugschild dat gevlekt is en een geel buikschild met een donkere, V-vormige vlek.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De roodrugweekschildpad komt voor in Afrika; in Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Gabon, Centraal-Afrikaanse Republiek en Zaïre, vermoedelijk ook in Kameroen. De schildpad is een bewoner van rivieren en andere wateren in tropische gebieden. Over de levenswijze en biologie is vrijwel niets bekend.