Motwortel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cymbopogon marginatus)
Motwortel
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Panicoideae
Geslachtengroep:Andropogoneae
Geslacht:Cymbopogon
Soort
Cymbopogon marginatus
(Steud.) Stapf ex Burtt Davy
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Motwortel (Cymbopogon marginatus (Steud.) Stapf ex Burtt Davy[1] syn. Andropogon marginatus Steud., Andropogon nardus L. var. marginatus Hack.), ook Afrikaans: akkewani (op Java: akerwangi) of buffelsrooigras is een grassoort inheems maar niet endemisch in Zuid-Afrika. De soort is verwant aan citroengras en de aromatische wortel wordt wel gebruikt om wollen kleding van motten te vrijwaren.[2] In Vendaland worden de aromatische wortels ook wel verbrand om de rook in te inhaleren bij hoofdpijnen.[3] Ook de naam koperdraadgras wordt gebruikt, maar deze naam wordt ook aan andere grassen toegekend, zoals C. excavatus ,Elionurus muticus of Stiburus alopecuroides.

De soort staat op de Zuid-Afrikaanse Rode Lijst aangegeven als van minste zorg,[4] maar was niet geselecteerd voor verdere evaluatie. In Zuid-Afrika wordt hij aangetroffen in de West- en de Oost-Kaap.

De soort is een belangrijk onderdeel van de vegetatie van het renosterveld en een van de drie belangrijkste voedingsgrassen van de Kaapse bergzebra. De grassoort komt voor in pollen met 2-5 cm brede en 15-35 cm lange bladeren die aromatisch ruiken. De stelen staan rechtop en kunnen 20-70 lang zijn.[5]