Cynognathus-faunazone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stratigrafie van de Karoosupergroep
Periode Groep Formatie ten westen van 24°O Formatie ten oosten van 24°O Faunazone
Jura Drakensberg Hiatus Drakensberg
Stormberg Clarens
Trias Elliot
Molteno
Beaufort
Burgersdorp Cynognathus
Katberg Lystrosaurus
Balfour
Perm Dicynodon
Teekloof
Cistecephalus
Middleton
Tropidostoma
Pristerognathus
Abrahams-Kraal Koonap
Tapinocephalus
Eodicynodon
Ecca Waterford Waterford
Tierberg / Fort Brown Fort Brown
Laingsburg / Ripon Ripon
Collingham Collingham
White Hill White Hill
Prince Albert Prince Albert
Carboon Dwyka Elandsvlei Elandsvlei

De Cynognathus-faunazone is een onderdeel van de Beaufortgroep met fossielen uit het Midden-Trias.

Ouderdom[bewerken | brontekst bewerken]

In het Olenekien en Anisien werd met de Cynognathus-faunazone in de Burgersdorp-formatie de jongste zone van de Beaufort Group afgezet, die dateert van 243 tot 234 miljoen jaar geleden.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het algemeenste dier in de Cynognathus-faunazone is de dicynodont Kannemeyeria met meer dan 140 fossielen. De cynodonten bezetten verschillende niches met als algemeenste soorten de carnivoor Cynognathus (meer dan zeventig fossielen), de omnivoor Trirachodon (meer dan zestig fossielen) en de herbivoor Diademodon (meer dan tachtig fossielen). Er zijn drie subzones en de onderverdeling is voornamelijk gebaseerd op het voorkomen van de temnospondyle amfibieën Kestrosaurus (subzone A), Xenotosuchus (subzone B) en Paracyclotosaurus (subzone C). Cynognathus is als naamgever van de faunazone als enige aanwezig in alle subzones.

Subzone A[bewerken | brontekst bewerken]

Subzone A dateert uit het Laat-Olenekian. Cynognathus leefde samen met de trirachodonten Langbergia en Trirachodon. Bij de amfibieën is naast Kestrosaurus is ook Trematosuchus bekend uit deze subzone.

Subzone B[bewerken | brontekst bewerken]

Subzone B dateert uit het Vroeg-Anisian en het is het soortenrijkste deel van de Cynognathus-faunazone. Naast Cynognathus zijn met Diademodon, Trirachodon, Lumkuia en Bolotridon nog vijf andere cynodonten bekend uit deze subzone. Kannemeyeria en Kombuisia zijn de dicynodonten uit subzone A. De herbivore Bauria en verwanten zijn de laatste vertegenwoordiger van de therocephaliërs. Er waren verschillende vormen reptielen met het parareptiel Thelegnathus, de archosauriërs Erythrosuchus en Euparkeria, en de rhynchosauriërs Howesia en Mesosuchus. Van de amfibieën is Xenotosuchus met meer dan twintig fossielen het algemeenst.

Subzone C[bewerken | brontekst bewerken]

Subzone C dateert uit het Laat-Anisian. Bij de dicynodonten is Kannemeyeria vervangen door Angonisaurus en Shansiodon. Naast de reeds genoemde Cynognathus en Paracyclotosaurus zijn ook Diademodon en de trirachodont Cricodon bekend uit deze subzone.