D'Hoppe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D'Hoppe
La Houppe
Gehucht in België Vlag van België
D'Hoppe (België)
D'Hoppe
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Vloesberg
Coördinaten 50° 46′ NB, 03° 43′ OL
Detailkaart
D'Hoppe (Henegouwen)
D'Hoppe
Locatie in Henegouwen
Portaal  Portaalicoon   België

D'Hoppe (Frans: La Houppe) is een gehucht aan de Hoppeberg in de Belgische provincie Henegouwen. Het is een overwegend Nederlandstalig gehucht behorend tot de gemeente Vloesberg (Frans: Flobecq). Het ligt op de Pottelberg, ten oosten ligt de Rhodesberg op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines.

De gemeente Vloesberg is sinds zeer lang een twistgebied tussen Vlaanderen en Wallonië, vroeger tussen de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Men sprak in die tijd van het Debattenland. De gemeente Vloesberg bleef bij de vastlegging van de taalgrens bij de provincie Henegouwen en dus in het Franse taalgebied. De gemeente heeft evenwel taalfaciliteiten voor de Nederlandstaligen die erom vragen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving is bosrijk: ten noordoosten bevindt zich het Brakelbos en ten zuiden het Pottelbergbos (Bois du Pottelberg).

In 1988 werd een stuk van het Pottelbergbos als site beschermd, en nog aantal percelen bos in D'Hoppe werden in 2010 samen met een aantal percelen op de Rhodesberg als site beschermd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Omwille van de heuvels worden rond het gehucht in het wielrennen soms hellingen beklommen in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, zoals de Pottelberg en de Hoppeberg.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Langs D'Hoppe loopt de N48, de steenweg van Doornik via Ronse naar Brakel.