Düne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Düne
Eiland van Duitsland

Vanuit vliegtuig genomen foto van Düne.
Locatie
Land Duitsland
Eilandengroep Helgoland
Locatie Duitse Bocht, Noordzee
Coördinaten 54°11'6,37"NB, 7°54'43,36"OL
Algemeen
Oppervlakte 0,7 km²
Inwoners onbewoond
Lengte 1,25 km
Breedte 0,85 km
Hoogste punt 9,2 m
Landgebruik Vliegveld, camping en strand

Düne (Deens: Dynen, Noord-Fries: de Halem) is een eiland in het Duitse Noordzeegebied dat als enige toebehoort aan de eilandengroep Helgoland.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleine Düne, dat als een strandeiland gezien wordt, behoort toe aan de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Achter de zeestraat Reede, die in Noord en Zuid-Reede verdeeld is, ligt Düne ongeveer 1,5 kilometer oostelijker dan het hoofdeiland Helgoland. Düne ligt in het natuurgebied Helgoländer Felssockel.

Het eiland is in zijn maximale grootte 1,25 kilometer lang en 850 meter breed.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de 17e eeuw was Düne met Helgoland verbonden. In nieuwjaarsnacht 1721 werd door een grote stormvloed de duinen van Helgoland 'afgerukt'. Het eiland dat toen ontstaan is werd daarom Düne (Nederlands:Duin) genoemd. In 1935 was het eiland 10 hectare groot. In 1940 werd door de nazi-regering het eiland vergroot tot 40 hectare. Deze vergroting was voor militair gebruik. Op Düne is toen een vliegveld gebouwd, dat tegenwoordig nog gebruikt wordt. Het eigenlijk kunstmatige eiland is nog steeds 40 hectare groot.

Een groep zeehonden op het Oosterstrand van Düne

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eilandje zijn bungalowparken, een kampeerterrein en het vliegveld van Helgoland. Het vliegveld heeft drie startbanen, de langste is 500 m lang.

Zolang het weer het toelaat, zijn er dagelijks vluchten met Oost-Friesland, Büsum en Bremerhaven. Vanaf het hoofdeiland Helgoland vaart overdag om de tien minuten een pendelbootje naar Düne en weer terug. De laatste overtocht vindt rond elf uur 's avonds plaats.

Het Zuiderstrand op het eiland is door de gunstige stroming van water en wind erg geliefd bij kinderen en gezinnen. Het Oosterstrand is een steenstrand. Op dit strand zijn inktvissen, zee-egels en ammonieten te zien.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Düne.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]