D.A.V. Kronos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
D.A.V. Kronos
Volledige naam Drienerlose Atletiek Vereniging Kronos
Plaats Vlag van Nederland Enschede
Opgericht 1964
Baan UTrack[1]
Clubtenue
Clubtenue

Clubtenue

Portaal  Portaalicoon   Atletiek

De Drienerlose Atletiek Vereniging Kronos is een studentenvereniging voor atletiek, opgericht op 17 september 1964. D.A.V. Kronos is de oudste studentenatletiekvereniging van Nederland en telt meer dan 100 leden, die zich onderverdelen in recreanten, wedstrijdleden en donateurs. Voorheen kwam het 1e herenteam nog uit in de 1e divisie van de landelijke atletiekcompetitie. Tegenwoordig komt het herenteam en het damesteam uit in de 3e divisie. Op individueel niveau zijn er enkele NK-atletiekdeelnemers lid van de vereniging.

Training[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt getraind op de UTrack en in het krachthonk van de Universiteit Twente. Daarnaast worden in de omliggende bossen duur- en crosstrainingen gedaan. Er wordt ook enkele keren getraind in het Fanny Blankers-Koen Stadion te Hengelo.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2010 organiseert Kronos elk jaar een wegwedstrijd genaamd de Kronos Campusloop, een wegwedstrijd op de campus van de Universiteit Twente. Daarnaast wordt er 1 baanwedstrijden georganiseerd in het Fanny Blankers-Koen Stadion, Deze wedstrijden heet de Johan Knaap Games.

Daarnaast organiseert Kronos ook jaarlijks de clubkampioenschappen en de FLAAT, die gehouden worden op de UTrack. Bij de clubkampioenschappen, ook wel Kronolympics genoemd, wordt de beste meerkamper en meerkampster van Kronos gekroond. In 2018 waren dit Marjolein Bolten en Roy van Zijl. Tijdens de FLAAT wordt op een gezellige manier de atletieksport bedreven door buitenstaanders.

Naast de landelijke atletiekcompetitie nemen de leden van Kronos jaarlijks deel aan NSK's, de Batavierenrace, het KNAU baancircuit en verscheidene regionale wedstrijden in Nederland, Duitsland, België en Engeland.

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Kegel[bewerken | brontekst bewerken]

Kegel is de mascotte van D.A.V. Kronos en is de bekendste mascotte van de studentenatletiekverenigingen in Nederland. De naam is afgeleid van 'Kronos Egel'. Het is een grote egel, met een Kronos trui, sportbroek en eigen OV Chipkaart. Kegel staat vaak op de foto met groepen meisjes en wordt regelmatig het slachtoffer van brassen.

Kronometer[bewerken | brontekst bewerken]

Het verenigingsorgaan van Kronos is de Kronometer. De Kronometer is ook online beschikbaar via de Kronos website. Vaste rubrieken zijn: Van de voorzitter, redactioneel, secretarieel, maar ook ludieke rubrieken zoals interview-rubriek "In the spotlight" en de "memepagina" .

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2015 heeft Kronos een eigen atletiekbaan. Deze baan wordt de UTrack, komt van Universiteit Twente. Er is een 3-laans tartanbaan, met daaromheen een 3laans asfaltbaan waarbij er ook een mogelijkheid is om over de heuvel te gaan. Bovendien is er hiernaast nog een 2-baan sprintbaan. Verder is er de mogelijkheid tot verspringen, hinkstapspringen, hoogspringen, speerwerpen, en discuswerpen. https://www.utwente.nl/en/sport/accommodation/sport-locations/outdoor/

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]