D.A. Schretlen & Co

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gezicht op de ijzergieterij en fabriek van stoom- en andere werktuigen van de firma Schretlen & Co te Leiden vanaf de Singel omstreeks 1860.
Het zogeheten scheprad van Overmars met daarachter een molenas, gereed liggend op het fabrieksterrein van de firma Schretlen & Co. te Leiden, 1871.

D.A. Schretlen & Co was een metaalbedrijf, machinefabriek en aannemer in de Nederlandse stad Leiden die bestaan heeft van 1834 tot en met 1892. Het metaalbedrijf bestond uit een ijzergieterij, kopergieterij en metaalgieterij.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1834 opgericht door Dominicus Antonius Schretlen (1811-1883), John Mercer en Hendricus Jacobus Hermans onder de naam Schretlen, Mercer en Comp. Na vertrek van Mercer als vennoot kreeg het bedrijf de naam die het langst heeft bestaan: D.A. Schretlen & Co. In 1871 werd de toenmalige eenmanszaak omgezet in een vennootschap onder de naam D.A. Schretlen & Comp., vaak met toevoeging van de naam De Nijverheid. In 1887 werd het bedrijf verkocht en voortgezet als Seret en Barneveld, vanaf 1889 W. Barneveld en Co., maar in 1893 al geliquideerd.

Het bedrijf was aanvankelijk gevestigd aan de Herengracht in Leiden. In 1856 werd een nieuw gebouw aan de Maresingel betrokken.

Producten[bewerken]

Tot de vele herkenbare en vaak nog bestaande gietijzeren producten die D.A. Schretlen & Co maakte behoorden bruggen, vuurtorens, bovenassen voor molens, stations- en perronkappen, zeekapen en straatmeubilair. Als machinebouwer en aannemer was Schretlen o.a. betrokken bij de bouw - en soms ook de exploitatie - van gasfabrieken. Ook leverde het bedrijf onderdelen voor stoomschepen en complete spoorwegrijtuigen.