DAF Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DAF Museum
DAF Museum
Locatie Tongelresestraat 27, Eindhoven
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518825
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
DAF 30

Het DAF Museum is een museum in Eindhoven dat zich richt op de geschiedenis van Van Doorne's Automobiel Fabriek, kortweg DAF. Het bevindt zich in het Eindhovense stadsdeel Tongelre.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een industrieel monument. Het is in 1884 gebouwd als Stoom-bierbrouwerij "De Valk". Dit was jarenlang de grootste brouwerij van Eindhoven. In 1893 werd aan de linkerzijde een gepleisterde aanbouw met kantoorruimte bijgebouwd. Rond 1920 werd aan de rechterzijde een silo met hijsinrichting gebouwd.

Vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw werd overgeschakeld op de handel in ijs en koolzuurgas en heette het bedrijf IJsfabriek Ant. Coolen & Co.. De ijsstaven werden in de plaatselijke cafés gebruikt voor het koelen van bier. In de jaren 80 van de 20e eeuw werd dit bedrijf overbodig en stopte de productie.

Hierna werd het gebouw onder meer gebruikt als oefenruimte voor een rugbyclub, maar in 1993 vestigde het DAF Museum zich in dit gebouw, dat nauw verbonden is met de DAF-historie. Het is geklasseerd als rijksmonument.

Achter het gebouw begon Hub van Doorne in 1928 met zijn aanhangwagenfabriekje als een soort smidse. Hieruit is later het bedrijf DAF voortgekomen. Brouwer Huengens verschafte Hub aanvankelijk het eerste krediet. In 1931 verhuisde het bedrijfje naar een ander gebouw.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum zijn vooral veel DAF-voertuigen tentoongesteld, waaronder sportwagens en prototypen. Veel van deze prototypen zijn auto's die nooit in productie zijn genomen. Een voorbeeld is de koninklijke strandauto, die door Giovanni Michelotti werd ontworpen op basis van een DAF Daffodil 31 en als strandwagen dienstdeed in Porto Ercole. Ook voor de grote collectie van vrachtwagens is een deel van het museum ingericht. Centraal in dit deel van het museum staan de trucks van 'toen', waaronder vrachtauto's, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. Er is ook een aantal race- en rallytrucks tentoongesteld waaronder de Turbo-Twin, de winnende rallytruck van Jan de Rooy uit 1987. Een van de laatste aanwinsten is de "koninklijke bus" van de Nederlandse koninklijke familie.

Op de eerste verdieping van het museum is een overzicht van de DAF-personenautohistorie te bezichtigen. Er staan bijna honderd verschillende DAF-personenauto's en voertuigen die daarvan zijn afgeleid. Ook de geschiedenis van de Variomatic oftewel "het pientere pookje" is te zien tot en met de CVT die anno 2007 door vele automerken als automatische versnellingsbak wordt gebruikt.Inmiddels zijn er van deze CVT ruim 13 miljoen geproduceerd. De Duwbandenfabriek is inmiddels overgegaan naar Bosch.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie DAF Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.