DAMP-syndroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DAMP staat voor deficits in attention, motor control and perception (een tekort aan aandacht, bewegingssturing en waarneming) en is bedacht door professor Christopher Gillberg, een kinder- en jeugdpsychiater uit Zweden.

DAMP-syndroom lijkt op de term MBD, thans ADHD geheten, uit de jaren 60 en kenmerkt zich onder andere door concentratiestoornissen, moeizame motoriek, en het moeilijker kunnen opnemen en verwerken van informatie.

Doordat de term MBD niet voldeed is men gaan zoeken naar andere concepten en kwam met de termen ADHD, later ook ADD en DAMP-syndroom. Het artikel van Gillberg dateert van 1986. DAMP suggereert niet een oorzakelijkheid zoals MBD (minimal brain damage/dysfunction) wel deed.

Er was vrij snel al kritiek op de term omdat de omschrijving nogal vaag zou zijn in tegenstelling tot ADHD en de grenzen tussen DAMP en gedragsstoornissen en DAMP en ADHD niet duidelijk zouden zijn. Daarbij zou de diagnose niet duidelijk te stellen zijn en weinig aanknopingspunten voor behandeling geven.

In 2003 werd door Gillberg de omschrijving gewijzigd:

  • ADHD zoals omschreven in het DSM-IV
  • Dyspraxie of Developmental co-ordination disorder ("onhandigheid", niet alleen motorisch maar ook bijvoorbeeld in lezen)
  • De toestand wordt niet veroorzaakt door hersenverlamming (cerebral palsy)
  • Het IQ moet hoger zijn dan ruwweg 50.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gillberg, Christopher (1986). Attention deficit disorder: diagnosis, prevalence, management and outcome. Pediatrician 13: 108-118.
  • Kärfve, Eva (2000), Hjärnspöken: DAMP och hotet mor folkhälsan, Stockholm: Brutus Östlings Bokförlag. [In Zweeds.]