DATS 24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DATS 24 (Discount Automatic Tanking Service) is een Belgisch bedrijf uit de Colruyt Group, met een onbemand tankstationnetwerk met 129 stations verspreid over België en zevenendertig stations in Frankrijk.

DATS 24 is sinds 2007 een aparte entiteit. Het bedrijf met hoofdzetel in Halle had in 2010 een omzet van 334 miljoen euro.[1] In het boekjaar 2012-2013 was de omzet opgelopen tot 690,3 miljoen euro.[2]

Naast het standaardaanbod wordt in 72 stations ook cng aangeboden. Het eerste cng-station in een publiek tankstation in België kwam er in februari 2011 in Halle. In de Antwerpse haven volgde een station voor vracht- en personenwagens. Met 72 cng-stations heeft het bedrijf het meest uitgebouwde cng-netwerk van België.[3]

In oktober 2018 opende DATS 24 het eerste geïntegreerde waterstoftankstation in Europa, te Halle.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Colruyt plaatste in 1972 een eerste volautomatisch onbemand tankstation bij zijn Colruyt Discount vestiging van Evere. Betaling met debetkaarten was nog geen optie, de twee initieel gescheiden systemen van Bancontact/Mister Cash werden pas in juni 1979 op de markt gelanceerd. Kredietkaarttransacties waren nog niet elektronisch mogelijk in een tijd dat elke betaling met een betaalslip en handtekening werd verwerkt. Daarom werkte Colruyt met een eigen sleutel die klanten verworven. Dit systeem werd in 1981 vervangen door een DATS betaalkaart, een plastic kaart met magneetstrook en een pincode van twee cijfers gekoppeld aan een kredietovereenkomst waarbij de tankbeurten van de klanten maandelijks werden afgerekend. Klanten die bereid waren de betalingen te laten domiciliëren kregen een korting op de brandstofprijs. Door de geleidelijke uitbreiding van het netwerk kon in 1983 de kaap van 2 miljoen liter brandstof per maand overschreden worden.

In 1988 werd het netwerk verkocht aan de Kuwait Petroleum Corporation, een beslissing die drie jaar later in het tijdperk van de Perzische Golfoorlog van 1990-1991 werd omgekeerd. Colruyt nam DATS terug over.

DATS stations werden steeds vlak bij Colruyt warenhuizen ingepland. Het is pas in 2000 dat een eerste DATS station op een locatie niet gekoppeld aan een warenhuis werd ingepland.

Op 22 oktober 2007 werd het aparte bedrijf DATS 24 opgericht, in 2009 werd de kaap van 1 miljoen liter brandstof per dag overschreden. Drie jaar later, in 2012, werd deze omzet verdubbeld en verkocht men in het netwerk 2 miljoen liter brandstof per dag.

Zie de categorie DATS petrol stations van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.