DELA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DELA is een van oorsprong Eindhovense uitvaartverzekeraar en -verzorger die op 11 maart 1937 is opgericht als begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten. Het is de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland en België.

Coöperatie DELA beschikt anno 2013 in Nederland over 13 crematoria en 47 uitvaartcentra en in België over 4 crematoria en 53 uitvaartcentra. DELA is een coöperatie zonder winstoogmerk.

Kenmerk van de meeste uitvaartpolissen van coöperatie DELA is dat zij, in tegenstelling tot het merendeel van uitvaartpolissen van andere verzekeraars, niet in geld uitkeren maar in natura. De uitvaart kan door de verzekerde geheel naar wens worden geregeld, zonder in onzekerheid te verkeren of de nabestaanden op het moment van overlijden hiervoor voldoende geld kunnen opbrengen.

Hoewel de coöperatie werd opgericht als uitvaartverzekeraar en -verzorger, verbreedt Coöperatie DELA zich de laatste jaren met zaken die niet direct tot het verzekeringswezen behoren. Zo biedt DELA andere uitvaartgerelateerde diensten aan zoals nabestaandenzorg. Ook is er de digitale kluis waar klanten al hun digitale profielen met paswoorden kunnen opslaan. In Nederland breidt DELA haar activiteiten ook uit met niet-specifiek uitvaartgerelateerde verzekeringen en diensten.

In Nederland is DELA gevestigd in het Delagebouw aan de Oude Stadsgracht te Eindhoven. Dit gebouw is in 1967 gebouwd en was een van de eerste hoogbouwprojecten van het naoorlogse Eindhoven met een bescheiden hoogte van acht verdiepingen. Vele jaren later heeft men het trappenhuis verbouwd tot een architectonisch opmerkelijke constructie. DELA België heeft haar hoofdzetel in de stad Antwerpen.

Externe link[bewerken]