DJ Isis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isis van der Wel
1001 Vrouwen - DJ Isis (2).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Isis van der Wel
Geboren 29 april 1975
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1987-heden
Genre(s) Dance
Tech House
House
Wereldmuziek
Techno
Label(s) All is One Records
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Isis van der Wel (Amsterdam, 29 april 1975), bekend onder haar artiestennaam DJ Isis (tot 2006 100% Isis), is een Nederlandse dj en producer. Zij wordt gezien als één van 's werelds eerste vrouwelijke pioniers op het gebied van elektronische dansmuziek en als één van 's werelds top-10 vrouwelijke dj's in de Tech House. Ze is de dochter van de voormalige burgemeester van Rijswijk Ineke van der Wel-Markerink.

Biografie[bewerken]

Isis is geboren in Amsterdam, groeide op in Goor en Warmond. Zij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Op zesjarige leeftijd begon ze met muzieklessen. Op twaalfjarige leeftijd (1987) kocht zij haar eerste houseplaat en werd haar enthousiasme voor deze muziekstijl aangewakkerd. Ze stopte met haar vwo-opleiding in Leiden en werd fulltime deejay. Vanaf 1992 draaide ze in de bekendste Nederlandse clubs, waaronder de RoXY in Amsterdam. Sindsdien draait DJ Isis overal ter wereld in de dance-scene, met tours in Europa, Centraal Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Drie van haar mix-albums belandden in de nationale top 10. In 1995 stond ze aan de wieg van Chemistry in Amsterdam, waar zij jarenlang haar eigen draaiplek had en aldus haar bijdrage leverde aan de populairste periode van deze clubavond.

In augustus 2006 besloot ze haar artiestennaam te wijzigen van 100% Isis in 'DJ Isis'. Op 29 april 2012 verzorgde Isis een 6 uur durende dj-set in Paradiso in Amsterdam ter gelegenheid van haar 20-jarig jubileum als dj. Ze is medeoprichter van het Magneet Festival. In 2011 won Isis de Life Time Achievement award tijdens de Gouden Kabouters in Paradiso.

Nachtburgemeester[bewerken]

Van 2010 tot 2012 was Isis nachtburgemeester van Amsterdam. Ze wilde de uittocht van kunstenaars uit de hoofdstad een halt toeroepen door 'meer ruimte te creëren voor spontaniteit en flexibiliteit'. Als nachtburgemeester stond ze aan de wieg van de 24-uursvergunningen van Amsterdam. Ze heeft zitting in het expertteam dat voor burgemeester Van der Laan onder meer dit vergunningenbeleid evalueert en beoordeelt.

Zakelijke activiteiten[bewerken]

Eind jaren ’90 organiseerde Isis van der Wel samen met een groep collega’s evenementen onder de naam State of Bliss. Ze startte in 2001 haar eigen artiestenmanagement- en evenementenproductiebureau Magma. Daarnaast organiseert zij sinds 2003 evenementen onder de naam All is One. In oktober 2005 richtte ze een platenlabel op, ook onder de naam All Is One.

Discografie[bewerken]

DJ Mix cd's:

  • 100% isis (EMI/VIRGIN/ARIOLA/BMG)
  • 100% isis 2 (EMI/VIRGIN/ARIOLA/BMG)
  • Reformation (NEWS)
  • Pulse (in samenwerking met Oxfam Novib; alle opbrengsten gaan naar Girls Power Initiative, een project voor jonge vrouwen in Nigeria.

Met Piet Jan Blauw:

  • Eenhoorn (All is One Records, 2008)
  • Ibiza Luna (All is One Records, 2009)
  • Blandas (All is One Records, 2009)

Isis solo:

  • Liberté (All is One Records, 2009)
  • Liberté Remixes (All is One Records, 2009)

Externe links[bewerken]