DJ Isis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isis van der Wel
Djisisvdwel.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Isis van der Wel
Geboren 29 april 1975
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1987-heden
Genre(s) Dance
Tech House
House
Wereldmuziek
Techno
Label(s) All is One Records
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Isis van der Wel (Amsterdam, 29 april 1975), bekend onder haar artiestennaam DJ Isis (tot 2006 100% Isis), is een Nederlandse dj en producer. Zij wordt gezien als één van 's werelds eerste vrouwelijke pioniers op het gebied van elektronische dansmuziek en als één van 's werelds top tien vrouwelijke dj's in de Tech House. Ze is de dochter van de voormalige burgemeester van Rijswijk Ineke van der Wel-Markerink.

Biografie[bewerken]

Begin van haar carrière[bewerken]

Isis groeide op in Goor en Warmond. Zij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Op zesjarige leeftijd begon ze met muzieklessen en op haar zevende bespeelde ze verschillende instrumenten. Op twaalfjarige leeftijd (1987) kocht zij haar eerste houseplaat en werd haar enthousiasme voor deze muziekstijl aangewakkerd. Ze stopte met haar vwo-opleiding in Leiden en werd fulltime deejay. Vanaf 1992 draaide ze in de bekendste Nederlandse discotheken, waaronder de RoXY in Amsterdam. Inmiddels draait DJ Isis overal ter wereld in de dance-scene, met tours in Europa, Centraal Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Drie van haar mix-albums belandden in de nationale top 10. In 1995 stond ze aan de wieg van Chemistry in Amsterdam, waar zij jarenlang haar eigen draaiplek had en aldus haar bijdrage leverde aan de populairste periode van deze clubnight. Eind jaren ’90 organiseerde Isis samen met een groep collega’s evenementen onder de naam State of Bliss. Op 29 april 2012, haar 37e verjaardag, verzorgde Isis een 6 uur durende dj-set in Paradiso in Amsterdam op het feest waar ze tegelijk haar 20-jarig jubileum als dj vierde. De set was een overzicht van die 20 jaar in muziek.

Magma en All is One[bewerken]

Isis van der Wel startte in 2001 haar eigen artiestenmanagement- en evenementenproductiebureau Magma. Daarnaast organiseert zij sinds 2003 evenementen onder de naam All is One, met naast de muzikale ook een multidisciplinaire holistische filosofie. All is One organiseert onder meer een onderdeel van dance-evenement Mystery Land. In de jaarwisselingen van 2008, 2009 en 2010 organiseerde All is One het feest Amsterdams Glorie. In oktober 2005 richtte ze een platenlabel op, ook onder de naam All Is One, bedoeld als brug tussen techno, house, ambient en experimentele dance-muziek.

Nachtburgemeester van Amsterdam[bewerken]

Op 20 februari 2010 werd Isis in de De Melkweg voor twee jaar verkozen tot Nachtburgemeester van Amsterdam. Isis wilde de uittocht van kunstenaars uit de hoofdstad een halt toeroepen door 'meer ruimte te creëren voor spontaniteit en flexibiliteit'. Een ander speerpunt was het aanstellen van een gemeenteambtenaar die zich fulltime bezighoudt met de nacht. In 2012 werd ze opgevolgd door Mirik Milan.

Naamswijziging[bewerken]

In augustus 2006 besloot Isis haar artiestennaam te wijzigen. Toen ze in 1991 begon met draaien, kreeg ze de naam 100% Isis mee. Na 15 jaar heet ze liever Isis. Zelf zei ze hierover:

"100% ISIS is vanaf mijn zestiende mijn bijnaam net als Lange Frans of 50 Cent bijnamen van artiesten zijn. Ik heb dat zelf niet bedacht. Nadat de drukker van de eerste flyers waar ik op sta mij 100% ISIS heeft genoemd, was er geen houden meer aan. Ik ben nu op een punt in mijn carrière gekomen dat het tijd wordt om ook in mijn naam te laten doorklinken dat ik niet alleen als artiest, maar ook als mens een grote ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik ben nu een volwassen vrouw en mijn naam is Isis."

Discografie[bewerken]

DJ Mix cd's:

  • 100% isis (EMI/VIRGIN/ARIOLA/BMG)
  • 100% isis 2 (EMI/VIRGIN/ARIOLA/BMG)
  • Reformation (NEWS)
  • Pulse (in samenwerking met Oxfam Novib; alle opbrengsten gaan naar Girls Power Initiative, een project voor jonge vrouwen in Nigeria.

Met Piet Jan Blauw:

  • Eenhoorn (All is One Records, 2008)
  • Ibiza Luna (All is One Records, 2009)
  • Blandas (All is One Records, 2009)

Isis solo:

  • Liberté (All is One Records, 2009)
  • Liberté Remixes (All is One Records, 2009)

Externe links[bewerken]