DJ Yella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DJ Yella
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Antoine Carraby
Geboren 11 december 1967
Werk
Jaren actief 1983 - 1996 (als rapper, hij ging toen door als regisseur)
Genre(s) hiphop
Beroep DJ, producer, regisseur
Label(s) Ruthless Records
Actief in N.W.A
Functie(s) DJ, producer
Jaren actief in formatie 1986 - 1991
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Antoine Carraby (Compton, 11 december 1967), beter bekend als DJ Yella, is een Amerikaans DJ, producer, drummer en regisseur. Hij was samen met Dr. Dre lid van de World Class Wreckin' Cru, maar hij werd pas echt bekend toen hij samen met Dr. Dre overstapte naar N.W.A (Niggaz Wit Attitudes).

N.W.A[bewerken]

De groep telde vijf leden: MC Ren, Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre en DJ Yella. DJ Yella was heel weinig te horen op de tracks zelf, want hij hielp vooral Dr. Dre met het produceren en het maken van de beats. De groep spatte rond 1990 uit elkaar, omdat Ice Cube de groep met ruzie verliet, waarna Dr. Dre ook opstapte. In 1991 werd de groep opgeheven, maar had wel een geheel nieuwe stijl in rap achtergelaten. DJ Yella is dan wel het minst bekende lid van de groep, maar hij had toch ook een aandeel in de ontwikkeling van de Gangsta rap.

Nadat N.W.A was opgeheven, bracht DJ Yella in 1996 een solo-album uit, namelijk One Mo Nigga ta Go.

Als regisseur[bewerken]

Na dit album verdween hij van het rappers-toneel. Hij besloot zich te gaan richten op het regisseren van pornofilms. Yella heeft meer dan 150 films achter zijn naam staan en is dus een zeer productieve regisseur.