Dutch National Racing Team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf DNRT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dutch National Racing Team organiseert alle soorten circuit autoraces vooral op het circuit van Zandvoort, Zolder en Assen. De organisatie organiseert de helft van alle Nederlandse autoraces.

Geschiedenis[bewerken]

De DNRT is opgericht als het Londen Sydney rally-team. Op een gegeven moment had het team in bijna elke Europese tourwagen klasse een stel auto's rijden. Op nationaal niveau haalden ze ook successen, met Huub en Jim Vermeulen wonnen ze drie keer het Nederlandse Formule Ford kampioenschap. De meest bekende coureur van het Dutch National Racing Team is Gijs van Lennep.

In 1994 stopten de race activiteiten van het team. Ze zijn races gaan organiseren, onder de naam Zomer Avond Competitie. Intussen worden er 35 evenementen per jaar georganiseerd voor meer dan 800 coureurs in 25 klassen.

Competities[bewerken]

Serie A[bewerken]

Toer[bewerken]

Deze klasse is voor alle auto's opengesteld. Er rijden hier diverse auto's die eerst een eigen cup hadden, zoals de Citroën Saxo, Citroën AX of Volkswagen Golf GTI.

Sport[bewerken]

Als je te snel bent voor de Toer klasse promoveer je naar de Sport klasse. Er zijn per raceweekend twee races van ongeveer 15 ronden.

Supersport[bewerken]

Hier rijden snellere auto's dan in de Toer en Sport klasses. Ook is voor deze klasse een EU racelicentie nodig, voor de Toer en Sport klasse is een Club racelicentie al genoeg. De races worden vaak tegelijk met de Porsche Club Racing gereden.

BMW E30[bewerken]

Hier rijden uitsluitend BMW E30's. Een geprepareerde auto weegt ongeveer 1000kg en heeft 175pk. Dit is de grootste klasse binnen de DNRT, er doen per evenement tussen de 40 en 50 auto's mee.

E30M[bewerken]

Deze klasse rijdt ook met BMW E30's. Deze BMW's zijn meer richting het racen afgesteld. De auto mag hier lichter gemaakt worden, tot 900 kg. De cilinder inhoud mag verhoogd worden naar 2700cc.

Deze klasse bestaat inmiddels niet meer.[bron?]

Porsche Club Racing[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Porsche Club Racing voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is een kampioenschap voor alle soorten Porsche's. Er rijden hier ook auto's die je ook in andere klassen tegenkomt zoals Jack Rozendaal die met zijn Porsche ook in de Dutch Supercar Challenge rijdt.

Porsche 944 Cup[bewerken]

De Porsche 944 Cup is bestemd voor de Porsche 944. Er zijn ook Porsche 944 kampioenschappen in onder ander Groot-Brittannië en in Australië.

Serie B[bewerken]

Alfa Squadra Italia[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Alfa Squadra Italia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is een kampioenschap voor Alfa Romeo's. Hierbij gaat het vooral om het plezier van het racen, er wordt onder andere elk jaar een barbecue georganiseerd voor alle coureurs.

Saker Sportscar Challenge[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Saker Sportscar Challenge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is een kampioenschap voor auto's van het merk Saker. De dichte versies (GT en RapX) en de open versies (Sprint en Sniper) zijn hier allen te vinden. Er vinden sprint en semi-endurance races plaats.

BMW 318ti Compact[bewerken]

Dit is een van de weinige klassen binnen de DNRT waar met exact dezelfde auto wordt geracet. De BMW 318ti Compact klasse bestaat sinds 1996. Veel tegenwoordig bekende coureurs zijn in deze klasse begonnen, zoals Suzanne Jager, tegenwoordig coureur in de Suzuki Swift Cup.

BMW 325ti Compact[bewerken]

Deze klasse rijdt met de BMW E46. Deze klasse is bestemd voor tweemansteams. Een raceweekeinde bestaat uit twee kwalificaties, 2 sprintraces en een anderhalf uur durende race met rijderswissel. Deze klasse heeft een vast kleurschema; wit, oranje, blauw en een “persoonlijke” kleur.

BMW E36[bewerken]

Deze klasse is gelijk aan de BMW Ziengs cup. Hierdoor rijden veel coureurs in beide kampioenschappen. Omdat de BMW E30 nog maar moeilijk verkrijgbaar is stijgt de populariteit van de BMW E36 klasse.

Divisie 1 & Divisie 2[bewerken]

Deze klassen zijn bestemd voor de raceauto's die niet in andere DNRT klassen passen. In Divisie 1 rijden krachtige auto's zoals de Maserati 3200 GT, en in Divisie 2 rijdt onder andere een BMW Z4.

Formule Gloria[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Formule Gloria voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Formule Gloria is de enige formule klasse in de DNRT. De klasse werd opgezet in 2007, de auto's konden gekocht of gehuurd worden bij Gloria Cars dealer Racing Concepts. Het eerste seizoen Formule Gloria werd met de B4-10Y gereden, in 2008 wordt er met de Gloria B5-10Y gereden, de auto uit het Formule Azurra kampioenschap. De Gloria B4-10Y die nog meedoen in het kampioenschap tellen mee voor een eigen cup.

V8[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie V8 (DNRT) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is een klasse binnen de DNRT die vanaf 2008 bestaat. De auto's uit het kampioenschap zijn gebaseerd op de stockcars uit de Verenigde Staten.

Volvo 360 cup[bewerken]

Deze klasse geniet al vele jaren grote populariteit mede door de aanschafprijs van een Volvo 360. Gastrijders in deze klasse zijn onder andere Jan Lammers, Yelmer Buurman, Allard Kalff en Cor Euser.

7's Vrije klasse[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 7's vrije klasse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is een raceklasse voor alle varianten op de Lotus Seven. Er rijden hier oude Westfields, Donkervoorts en Caterhams.

Zomer Endurance[bewerken]

Overige[bewerken]

Externe links[bewerken]