DSBFirst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DSBFirst (Deens: DSBFirst ApS en Zweeds: DSBFirst Sverige AB) is een spoorwegmaatschappij die in 2007 werd opgericht. De aandelen werden als volgt verdeeld: 70% aandelen zijn in bezit van de Deense spoorwegmaatschappij Danske Statsbaner (DSB) en 30% aandelen zijn in bezit van de Schotse vervoersonderneming FirstGroup. Deze onderneming is gevestigd te Malmö.

Geschiedenis[bewerken]

DSBFirst verwierf op juni 2007 van de Deense National Rail Authority en de Zweedse Skånetrafiken de concessie om sinds 11 januari 2009. Het gaat om het regionaal personenvervoer voor de periode van zeven jaar met een optie van twee jaar. De activiteiten werden in Denemarken onder gebracht bij DSBFirst Øresund Danmark en in Zweden onder gebracht bij DSBFirst Øresund Sverge. DSBFirst gebruikt hiervoor treinen van het type Contessa. DSBFirst gebruikt op de Deense Kystbanen tussen Helsingør en Luchthaven Kastrup met treinen van het type IR4. In 2009 werkten ongeveer 800 personen bij deze onderneming. Op 22 april 2011 werd bekend dat FirstGroup zich terug trekt uit DSBFirst en de aandelen terug geeft.[1] DSB wordt ervan verdacht om DSBFirst met staatssteun te hebben geholpen. Hierdoor is de CEO Søren Eriksen van DSB op 18 maart 2011 af en de intrum CEO Klaus Pedersen per 14 april 2011 afgetreden. Op 5 mei 2011 werd Gert Frost benoemd tot CEO van DSBFirst en DSB Sverige. De heer Gert Frost was tot dit moment CEO van DSB S-tog.

Nu duidelijk is dat het Zweedse DSBFirst Sverige AB afgestoten en failliet werd verklaard is, wordt het treinverkeer in de Øresundregio sinds december 2011 in Denemarken als DSB Øresund voortgezet, maar de treindiensten in Zweden werden door het Franse bedrijf Veolia Transport overgenomen.[2][3]

Trajecten Öresundbanen[bewerken]

De trajecten zijn:

Trajecten Västra Götalands län[bewerken]

DSBFirst verwierf in augustus 2009 een concessie in de regio Västra Götalands län voor de opdracht van de eigenaar van de treinen Västtrafik. Tot 12 december 2010 werden deze treindiensten uitgevoerd door Veolia. DSBFirst Väst gebruikt hiervoor treinen van het type X12 en van het type X14. Deze treinen worden later vervangen door treinen van het type Coradia Nordic. Ook worden treinen van het type Zweeds: Pizzaracer, het type Itino en het type Regina gebruikt. Onder de naam DSBFirst Väst wordt sinds 12 december 2010 gereden met stoptreinen op de volgende trajecten:

Onder de naam DSBFirst Väst worden ook sinds 12 december 2010 de Göteborgs pendeltåg (lokale treinen) op de volgende trajecten rond Göteborg ingezet:

Externe links[bewerken]