Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf DSV Sint Jansbrug)
Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug
D.S.V. Sint Jansbrug
Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug
Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug
Type Studentenvereniging
Plaats Vlag Delft Delft
Oprichting 15 oktober 1947
Ledental 750 (2015)
Website https://www.sintjansbrug.nl/
Sociëteit
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 21′ OL
Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug (Centrum)
Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug
Pand Sint Jansbrug
Filmposter Liieve Leden

De Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug is een studentenvereniging uit Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De vereniging is gevestigd in drie monumentale panden aan de Oude Delft. Sint Jansbrug is opgericht in 1947 en heeft momenteel ca. 750 leden (2015).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jansbrug is op 15 oktober 1947 opgericht door studenten die samen woonden in Oude Delft 89. Zij vonden geen aansluiting bij de bestaande verenigingen en besloten daarom zelf een vereniging op te richten. “De vereniging werd niet vanuit een uitgesproken maatschappelijke of religieuze positie" opgericht, aldus een van de oprichters, dhr. Arie Galis. Sint Jansbrug heeft daarom een nadrukkelijk open karakter. In de eerste 10 jaar is Sint Jansbrug tweemaal verhuisd. In 1952 naar de Schuttersdoelen en in 1955 naar een van de huidige panden, Oude Delft 52. In 1985 is het buurpand Oude Delft 50 aangekocht en dit is verbonden met Oude Delft 52 in de jaren 90. In 2014 is het buurpand Oude Delft 54 aangekocht, welke volgens verbouwd is tot studentenhuis voor leden van de vereniging.

Sint Jansbrug was een van de koplopers in de toelating van vrouwen en HBO’ers tot studentenverenigingen. In 1969 werd Sint Jansbrug onder het motto “Sint Jansbrug Nu Gemengd” de eerste Delftse vereniging die naast mannen ook vrouwen toe liet. Onder het motto “Iedereen Is Welkom” was de vereniging in 1976 de eerste die HBO-studenten toe liet.

Ter ere van het 10e lustrum heeft Sint Jansbrug “de nieuwe Sint Jansbrug” gebouwd. Deze door de leden ontworpen brug heeft een jaar over de Oude Delft gestaan en is nu te vinden in de Delftse Hout. Op 1 oktober 2007 werd tijdens de opening van het twaalfde lustrum een nieuw wereldrecord gevestigd door 520 champagneflessen tegelijkertijd te ontkurken.[1] Er was veel media aandacht, waaronder ook de Amerikaanse zender ABC.[2]

De verenigingsgeschiedenis is samengevat in het boek “Broederlijcken Liiefde” uit 1997 en de twee uur durende documentaire “Liieve Leden” uit 2007.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De D.S.V. Sint Jansbrug organiseert elk jaar het muziek- en cultuurfestival Aangeschoten Wild. Hiernaast organiseert de vereniging diverse activiteiten tijdens de OWee (ontvangstweek), een culturele week en meerdere feestweken. Ook organiseren de onderverenigingen van Sint Jansbrug diverse activiteiten zoals een cabaret optredens, zeil- en klimweekenden,

Jaarlijks verschijnt er een almanak met daarin de verslaglegging van het afgelopen collegejaar. Het verenigingsblad, de Bromtol, verschijnt elke drie maanden.

Elke doordeweekse dag is er een besloten borrel en er worden jaarlijks ongeveer 15 feesten georganiseerd.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste jaar vormen alle nieuwe leden een jaarclub met jaargenoten. Deze jaarclubs kunnen zowel gemengd (mannen en vrouwen) als ongemengd (alleen mannen/ alleen vrouwen) zijn. Vanaf het tweede jaar kan men individueel lid worden van een gilde, de verticale verbanden van Sint Jansbrug. Deze gilden kunnen ook gemengd of ongemengd zijn.

Naast jaarclubs en gilden kent Sint Jansbrug ook commissies en onderverenigingen. De commissies organiseren evenementen of faciliteren de dagelijkse gang van zaken. Onderverenigingen zijn subverenigingen die mensen met een specifieke interesse binden, bijvoorbeeld voetbal, hockey, zeilen, schaken, cabaret, toneel of squash.

Pand[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jansbrug is gehuisvest in drie monumentale panden: Oude Delft 50, 52 en 54. Deze drie rijksmonumenten zijn gebouwd in de 16e eeuw. Het huidige pand is een samenvoeging van vier woonhuizen. Deze zijn in de loop van de eeuwen samengevoegd tot een aansluitend sociëteitspand. In de 18e eeuw is de huidige voorgevel geplaatst.

Kenmerkend aan dit pand is de overkapte steeg. Deze steeg scheidt de sociëteitspanden van een woonhuis. Verder is er in de bibliotheek een inpandige hemelwaterafvoer te vinden, een zogenaamde Keulse goot. De vliering, Oele vernoemd naar de burgemeester Ad Oele, is overdekt door een sporenkap die in de andere richting georiënteerd is. Op de begane grond is ook een 18e-eeuwse stijlkamer te vinden.

Een saillant detail is het feit dat Anthonie Heinsius, raadpensionaris van Holland (1689-1720), in dit sociëteitspand op de Oude Delft 50-52 ter wereld is gekomen.[3]

Eettafel[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jansbrug heeft elke doordeweekse dag een open eettafel. Dit houdt in dat er naast leden ook externen kunnen eten. Er is een professionele kok in dienst.

Externe verbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Jansbrug is aangesloten bij de Verenigingsraad en de Landelijke Kamer van Verenigingen. Tot 2011 maakte de vereniging deel uit van het verband DizKoPlaJa. Ze besloot uit dit verband te stappen om een nieuw verband op te richten, het Convenant van Amicalen, met SSR-Leiden uit Leiden en RSG uit Rotterdam.

Bekende oud-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]