Daði Freyr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daði Freyr
Optreden in De Roma, Borgerhout, april 2022
Algemene informatie
Volledige naam Daði Freyr Pétursson
Geboren 30 juni 1992
Geboorteplaats Reykjavik, IJsland
Land Vlag van IJsland IJsland
Werk
Jaren actief 2012 - heden
Genre(s) Synthpop
Beroep Zanger, muzikant
Instrument(en) Zang, keyboard, bass, gitaar en drums
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Daði Freyr Pétursson kortweg bekend als Daði Freyr ("Daði" wordt soms geschreven als "Dadi" in talen waarin de letter "ð" niet voorkomt) (Reykjavik, 30 juni 1992) is een IJslandse zanger.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Daði werd geboren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik en verhuisde kort na zijn geboorte naar Denemarken. Op negenjarige leeftijd keerde hij terug naar zijn vaderland en groeide op in Ásahreppur. Al op jonge leeftijd legde hij zich toe op muziek en speelde drum, piano en basgitaar. In 2012 richtte hij de band RetRoBot op, waarmee hij Músíktilraunir, een nationale competitie voor aanstormend talent, won. De band werd twee jaar later opgedoekt. Daarna vertrok hij naar de Duitse hoofdstad Berlijn voor een muzikale opleiding. In 2017 richtte hij Gagnamagnið op, samen met zijn zus Sigrún Birna Pétursdóttir en zijn echtgenote Árný Fjóla Ásmundsdóttir. Hij nam deel aan Söngvakeppnin, de IJslandse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Hij eindigde als tweede. Drie jaar later waagde hij opnieuw zijn kans, ditmaal met succes. Hij zou samen met Gagnamagnið IJsland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020 met het nummer Think about things. Het festival werd evenwel geannuleerd vanwege de COVID-19-pandemie.

Het nummer was volgens de wedkantoren een van de favorieten voor de winst.[1] In meerdere alternatieve nationale competities (waaronder het Oostenrijkse "Der kleine Song Contest" van ORF en het Zweedse "Sveriges 12:a" van SVT) werd het lied op zaterdag 16 mei 2020 alsnog als winnaar uitgeroepen. Het lied behaalde ook bij Eurostream 2020 - een online initiatief van verschillende eurovisiewebsites in Europa - de eerste plaats.[2]

In oktober 2020 werd duidelijk dat de IJslandse openbare omroep Ríkisútvarpið Daði & Gagnamagnið intern had geselecteerd voor deelname aan het Eurovisiesongfestival 2021 met het lied Ten Years. Twee dagen voor de tweede halve finale, waarin IJsland zou aantreden, werd een van de bandleden positief getest op SARS-CoV-2. Live optreden was daardoor niet mogelijk. Als alternatief werd de opname van de tweede repetitie in de zaal vertoond.[3] Dat bleek meer dan genoeg voor een finaleplaats en een vierde plaats in de finale.

Gagnamagnið dat naast hem twee achtergrondzangeressen en drie dansers telt, bestaat overigens buiten de context van het Eurovisie Songfestival niet. Tijdens tournees wordt Daði begeleid door twee of drie andere muzikanten. Zelf speelt hij dan synthesizer of basgitaar en bedient hij samplers en sequencers.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Think about things 2020 23-05-2020 tip16* Inzending Eurovisiesongfestival 2020

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Daði is met een lengte van 2,08 meter een opvallend grote verschijning.[4]