Daaibooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daaibooi
Daaibooi (Curaçao)
Daaibooi
Locatie
Locatie Curaçao
Water Caraïbische Zee
Coördinaten 12° 13′ NB, 69° 5′ WL
Plaats Sint Willibrordus
Daaibooi, april 2011

Daaibooi is een strand en baai in Bandabou, Curaçao, gelegen bij de plaats Sint Willibrordus. De baai wordt omgeven door kliffen. De onechte karetschildpad nestelt in deze baai. De baai kent een koraalrif en is vrij ondiep.

Op Daaibooi is nu ook een koraalboom uitgezet. Hiermee wordt de aangroei van koraal gemonitord. Op het eiland zijn verschillende plekken waar geëxperimenteerd wordt met koraalbomen in een poging om de conditie van het koraalrif te verbeteren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de negentiende en twintigste eeuw werd de baai gebruikt als haven voor het vervoer van zout uit de zoutpannen van de Jan Kok Baai, vernoemd naar de plantage aldaar in de buurt. Het zout werd gewonnen door de slaven van die plantage en die van Ris St. Marie en PortoMari. Vanuit Daaibooi ging het kleine boten naar de haven van Willemstad. Daar werd het overgezet naar grotere schepen zodat het zout verscheept kon worden naar Europa. Resten van de opslagplaatsen van het zout zijn nog te ontwaren bij het strand.

In de baai zijn verder zowel resten van de Nederlandse verdedigingen, tegen onder de Engelse te vinden als die van tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikanen verdedigingswerken verstevigde. Op een kleine uitstekende rots in het water is een oud kanon rechtopstaand ingemetseld.

De vermiste Nederlandse journalist Joop Pollmann was hier in 1978 voor het laatst gezien. Er wordt vanuit gegaan dat deze hier is verdronken.

Ingemetseld kanon in de Daaibooibaai te Curaçao