Daan Ferman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daan Ferman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jan Daniël Ferman
Geboortedatum 16 april 1909
Geboorteplaats Kraguman
Overlijdensdatum 23 februari 1969
Overlijdensplaats Slikkerveer
Sportieve informatie
Discipline roeien
Olympische Spelen 1928
Portaal  Portaalicoon   Sport

Jan Daniël (Daan) Ferman (Kraguman, 16 april 1909Slikkerveer, 23 februari 1969) was een Nederlands roeier. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medaille.

Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam maakte hij op 19-jarige leeftijd zijn olympisch debuut bij het roeien bij het onderdeel acht met stuurman. De roeiwedstrijden vonden plaats op de Ringvaart bij Sloten, omdat de Amstel was afgekeurd door de Internationale Roeibond FISA. De wedstrijdbaan van 2000 m was vrij smal en hierdoor was het olympische programma verlengd. Totaal was er 3000m rechte baan beschikbaar, zodat ook extra oefenwater beschikbaar was. Via een speciaal systeem met repèchages waren ploegen niet direct uitgeschakeld, maar konden zich middels een herkansing alsnog kwalificeren voor de halve finale. Bij de acht met stuurman werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld met een tijd van 6.59,0.

In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij DSRV Laga in Delft. Hij was ingenieur en later voorzitter van de Koninklijke Roeibond.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1928: tweede ronde OS - 6.59,0