Daewoo (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Daewoo is een van oorsprong Zuid-Koreaans automerk.

Geschiedenis[bewerken]

Daewoo komt voort uit National Motors, dat in 1937 opgericht werd in Bupyeong-gu, Incheon. In 1962 veranderde National Motors in Saenara Motor. In 1965 werd Saenara Motor door Shinjin Industrial gekocht en de naam werd nogmaals gewijzigd, ditmaal in Shinjin Motor. Men ging een samenwerking aan met Toyota.

In 1972 stopte de samenwerking met Toyota en ging Shinjin een joint venture aan met General Motors, als General Motors Korea, in 1976 gewijzigd in Saehan Motor. De Daewoo groep nam de controle over in 1982 en de naam werd nogmaals gewijzigd, dit keer in Daewoo Motor. Men startte de export, ook naar Nederland, voornamelijk met op General Motors gebaseerde modellen, zoals de Daewoo Nexia, die op de Opel Kadett gebaseerd was. Men nam in 1998 nog Ssang Yong over, maar kwam in financiële problemen in 1999.

In 2002 kocht General Motors het grootste deel van Daewoo Motors op om daarmee GM Daewoo te vormen. GM had, samen met haar partners Suzuki en SAIC, 66,7% van de aandelen, de rest was in bezit van de Korea Development Bank en andere Koreaanse crediteuren. Buiten de deal bleven 15 fabrieken, waaronder de oudste Daewoo fabriek in Incheon, die nu een onderdelenleverancier is voor GM. De vrachtwagenafdeling werd door Tata Motors gekocht in 2004. GM verhoogde zijn aandeel in Daewoo tot 50,9%. Voor de Europese markt werd besloten de auto's als Chevrolet te verkopen. In Vietnam wordt de merknaam Daewoo nog gebruikt, in Zuid-Korea gebruikt men GM Daewoo. Daewoo leverde ook onderdelen voor de LDV Maxus-bestelbussen.

Belangen in Oost-Europa[bewerken]

Oekraïne[bewerken]

Tussen 1998 en 2003 had Daewoo een aandeel in ZAZ, een autofabrikant uit Oekraïne. Men startte de fabricage van de Daewoo Lanos in CKD-vorm in 2002 en werd verkocht als ZAZ Lanos. De Chevrolet Aveo, een door Daewoo ontwikkelde auto, wordt ook in Oekraïne geassembleerd.

Oezbekistan[bewerken]

In 1992 werd met de regering van Oezbekistan een joint venture aangegaan als UzDaewooAuto, o.a. gedreven door een grote lokale Koreaanse minderheid in het land. Men assembleert de Matiz en Nexia voor zowel export als de lokale markt en de Lacetti, enkel voor de lokale markt. De merknaam die gebruikt wordt is UZ-Daewoo.

Polen[bewerken]

Daewoo nam in maart 1996 een aandeel in de Poolse ondernemingen Fabryka Samochodów Osobowych (FSO) uit Warschau en Fabryka Samochodów Ciężarowych (FSC) uit Lublin. Doel van Daewoo Motor Polska was de productie van Daewoo-modellen voor de Europese markt. In 2004 eindigde de productie.

Roemenië[bewerken]

In 1995 kocht Daewoo het vroegere Oltcit, op dat moment Oltena geheten. De fabriek in Craiova bouwde een van de Citroën Visa afgeleide wagen. men bouwde een nieuwe fabriek om de Cielo te produceren, later kwamen daar de Matiz en Nubira bij. Deze auto's worden alleen in Roemenië verkocht, nog steeds als Daewoo. Ook maakt het onderdelen voor GM Daewoo en andere fabrikanten. Het bedrijf werd door de Roemeense regering gekocht om het te verkopen aan een andere fabrikant. GM en Chery zouden potentiële kopers zijn.

Rusland[bewerken]

In Taganrog werd in 1998 de assemblage van de Lanos, Nubira en Leganza gestart in de TagAZ-fabriek. Men verkocht deze auto's lokaal als Doninvest en de modellen werden respectievelijk Assol, Orion en Kondor genoemd. Kennelijk had het project niet zo'n succes, tegenwoordig produceert men voor Hyundai de Hyundai Accent en Kia Rio.

Tsjechië[bewerken]

Daewoo truck, gebouwd door Avia

De vrachtwagenfabrikant Avia werd in 1995 door Daewoo opgekocht. Vanaf 1996 werden de Avia's als Daewoo-Avia verkocht. In 1997 stelde men een compleet nieuwe serie bestel- en lichte vrachtwagens voor, de A60/A75/A80. Na het faillissement van Daewoo is het weer verder gegaan onder eigen merknaam. In 2000 werd de nieuwe D-serie geïntroduceerd. Men heeft dankzij de overname wel voet aan de grond gekregen in een aantal Europese landen. Ashok Leyland, een Indische vrachtwagenfabrikant, nam Avia over en wil de productie uitbreiden.

Merken[bewerken]

Door Daewoo ontwikkelde personen- en vrachtwagens worden of werden als Asüna, Avia, Buick, Chevrolet, Doninvest, FSO, Holden, Opel, Passport, Pontiac, Tata, Suzuki, UZ-Daewoo, ZAZ en GM Daewoo verkocht. Andersom werden modellen van Avia, Honda, Honker, SsangYong en Suzuki als Daewoo verkocht.

Na het faillissement werd Daewoo opgesplitst in GM Daewoo en Daewoo Bus. In 2004 nam Tata Motors de vrachtwagenafdeling over en produceert sindsdien onder de naam Tata Daewoo Commercial Vehicle auto's met de merknaam Tata.

Assortiment GM Daewoo[bewerken]

Personenauto's die GM Daewoo op dit moment maakt:

Automerken en types van GM Daewoo
Oorspronkelijke typeaanduiding
Daewoo
Typeaanduidingen General Motors
GM Daewoo Chevrolet Andere¹
Winstorm GM Daewoo Winstorm Chevrolet Captiva Holden Captiva, Holden Captiva Maxx, Opel Antara, Saturn VUE
Chevrolet Captiva Sport
Kalos GM Daewoo Kalos Chevrolet Kalos² Pontiac Wave, Suzuki Swift+, Holden Barina
Gentra GM Daewoo Gentra Chevrolet Aveo Pontiac G3
Tosca GM Daewoo Tosca Chevrolet Epica Holden Epica
Chevrolet Evanda
Chevrolet Tosca
Matiz GM Daewoo Matiz Chevrolet Matiz FSO Matiz, Pontiac Matiz G2
Chevrolet Joy
Chevrolet Exclusive
Chevrolet Spark
Lacetti GM Daewoo Lacetti Chevrolet Lacetti Suzuki Forenza, Suzuki Reno, Buick Excelle, Buick Excelle HRV, Holden Viva
Chevrolet Nubira
Chevrolet Optra
Chevrolet Optra5
Chevrolet SRV
Lacetti Wagon GM Daewoo Lacetti Wagon Chevrolet Nubira Wagon
Chevrolet Optra Wagon
Tacuma GM Daewoo Rezzo Chevrolet Tacuma
Chevrolet Rezzo
Chevrolet Vivant
Damas GM Daewoo Damas Chevrolet Damas³
Labo GM Daewoo Labo Chevrolet Labo³
Statesman GM Daewoo Statesman Holden Statesman
¹ Suzuki en FSO zijn geen merken van General Motors. General Motors en Suzuki hebben sinds 1998 wel een samenwerkingsverband.
² De Kalos wordt in de Verenigde Staten Aveo genoemd maar ook als Pontiac Wave en Suzuki Swift+ verkocht. In Australië wordt deze auto verkocht als Holden Barina.
³ Van de Damas en de Labo wordt het Chevroletmodel alleen verkocht in de Verenigde Staten.