Daewoo (concern)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van de Daewoo-groep
Daewoo
Hangul 대우
Hanja
Herziene Romanisatie Dae-u
McCune-Reischauer Taeu

Daewoo (Koreaans voor 'Groot Universum'; Hangul: 대우) is een Zuid-Koreaans chaebol (een Zuid-Koreaanse variant van een conglomeraat). Daewoo is actief in de auto-industrie, mijnbouw, scheepsbouw, machinebouw, elektronica en nog veel meer markten. Vóór de economische crisis van eind jaren negentig was Daewoo actief in ongeveer veertig markten, waaronder de productie van pistolen van een bijzonder type. Deze pistolen kunnen behalve via de single en de double actionmethode ook op een derde manier afgevuurd worden: het fast-actionsysteem.

Daewoo produceert de K1, K2 en DR300 machinegeweren. De eerste twee worden als primair wapen gebruikt door het Zuid-Koreaanse leger.

Eind 1999 werd Daewoo failliet verklaard als gevolg van de economische crisis in Azië en fraude die door de baas van Daewoo gepleegd werd.

Het automerk Daewoo werd overgenomen door General Motors (GM) en ging vanaf 2002 verder onder de naam Chevrolet, behalve in Vietnam en Roemenië (waar de naam Daewoo in gebruik bleef), Polen (waar voor sommige modellen de naam FSO gebruikt wordt) en Korea (daar is de merknaam GM Daewoo). Eind 2013 werd echter door GM besloten om vanaf eind 2014 voor de gehele Europese markt te stoppen met het merk Chevrolet. De verkoop en levering van personenauto's is volledig overgegaan naar Opel en GM Daewoo produceert vanaf 2015 o.a. de Opel Karl en de Opel Mokka.

De Daewoo-groep probeerde de overige afdelingen van Daewoo weer op te bouwen.

Zie de categorie Daewoo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.