Daewoo (concern)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de Daewoo-groep
Daewoo
Hangul 대우
Hanja
Herziene Romanisatie Dae-u
McCune-Reischauer Taeu

Daewoo (Koreaans voor 'Groot Universum'; Hangul: 대우) is een Zuid-Koreaans chaebol (een Zuid-Koreaanse variant van een conglomeraat). Daewoo is actief in de auto-industrie, mijnbouw, scheepsbouw, machinebouw, elektronica en nog veel meer markten. Vóór de economische crisis van eind jaren negentig was Daewoo actief in ongeveer 40 markten, waaronder de productie van pistolen van een bijzonder type. Deze pistolen kunnen behalve via de single en de double actionmethode ook op een derde manier afgevuurd worden: het fast-actionsysteem.

Daewoo produceert de K1, K2 en DR300 machinegeweren. De eerste twee worden als primair wapen gebruikt door het Zuid-Koreaanse leger.

Eind 1999 werd Daewoo failliet verklaard als gevolg van de economische crisis in Azië en fraude die door de baas van Daewoo gepleegd werd.

Het automerk Daewoo werd overgenomen door General Motors (GM) en ging verder onder de naam Chevrolet, behalve in Vietnam en Roemenië (waar de naam Daewoo in gebruik bleef), Polen (waar voor sommige modellen de naam FSO gebruikt wordt) en Korea (daar is de merknaam GM Daewoo).

De Daewoo-groep probeerde de overige afdelingen van Daewoo weer op te bouwen.