Dag der Inheemsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dag der Inheemsen (Sranantongo: Ingi Dei; Engels: Indigenous People's Day) is een jaarlijkse feestdag op 9 augustus.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stelde de feestdag op 23 december 1994 in per resolutie 49/214. In Suriname heeft president Venetiaan de dag in 2006 uitgeroepen tot nationale feestdag en officiële vrije dag.

Het grootste doel van deze dag is de nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname.

De inheemse bevolking van Suriname[bewerken | brontekst bewerken]

Spreiding van de inheemsen en marrons
Zie inheemse Surinamers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot de inheemse bevolking van Suriname worden verschillende volken gerekend. De Karaïben en Arowakken, wonend aan de kuststrook, en de Akoerio, Trio en Wayana wonend in het binnenland van Suriname. Ze hebben allen een verschillende taal en cultuur maar strijden samen om erkenning.

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Elke 9 augustus start met een Maya vuurceremonie om 6.00 in de ochtend. Vervolgens bidt men voor eenheid onder volkeren tot de hoofdgod der Inheemsen, Tamushi. Ook een vast onderdeel van de dag is het baden in switi watra, een kruidenwater dat ervoor zorg draagt dat men extra gezegend wordt. In een optocht verplaatst men zich dan naar de Palmentuin, het centrale punt van de Dag der Inheemsen. De Palmentuin wordt tijdens deze viering omgedoopt tot Tawapore-vermandopo, wat oost-west thuis-best betekent. De rest van de dag staat in het teken van zang, dans en overige optredens zoals lezingen om het publiek meer bewust te maken van de geschiedenis en positie van inheemse volkeren. Deze feestdag is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen die niet tot de inheemse bevolking behoren.

Doel van het feest[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het gezamenlijk beleven van de cultuur en te tonen trots te zijn op zijn afkomst is het belangrijkste doel van het feest erkenning te vragen voor de levenswijze van de inheemse bevolking van Suriname. Belangrijk binnen deze levenswijze zijn de grondenrechten, het onderwijs en de gezondheidszorg. Het doel van deze dag is bij te dragen aan het verbeteren van de positie van de inheemse bevolking van Suriname.

VIDS en OIS[bewerken | brontekst bewerken]

Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) en Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) zijn de twee belangrijkste stichtingen/organisaties die opkomen voor de rechten van de inheemse bevolking van Suriname.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dag der Inheemsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.