Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 西藏百万农奴解放纪念日
Traditioneel 西藏百萬農奴解放紀念日
Pinyin xīzàng bǎiwàn nóngnú jiě fàng jìniànrì
Jyutping (Standaardkantonees) sai1 zong6 baak3 maan6 nung4 nou4 gaai2 fong3 gei3 nim6 jat6
Tibetaans ?
Tibetaans pinyin ?
Wylie (romanisatie) (Tibetaans) ?
Zhuyin ㄒ一ˉ ㄗㄤˋ ㄅㄞˇ ㄨㄢˋ ㄋㄨㄥˊ ㄋㄨˊ ㄐ一ㄝˇ ㄈㄤˋ ㄐ一ˋ ㄋ一ㄢˋ ㄖˋ
Standaardkantonees Saj Choong Paak Maan Nong Noow Kaai Foong Keej Niem Yat
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Sai Chong Pak Man Nung No Kai Fong Kee Nim Yat
Andere benamingen 农奴解放日

De Slavenemancipatiedag of Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie, is een herdenkingsdag op 28 maart die het Nationaal Volkscongres (het parlement van China) in 2009 instelde en sindsdien jaarlijks in de Volksrepubliek China wordt gevierd. Volgens het Nationaal Congres maakte het Volksbevrijdingsleger op 28 maart 1959 een einde aan de feodale onderdrukking en de religieuze dictatuur (theocratie van de lama's) in de Tibetaanse Autonome Regio. Volgens het congres zou de elite ongeveer een miljoen Tibetanen (indertijd 90% van de bevolking) gebruiken als slaaf.[1][2] Op 19 januari 2009 presenteerden de parlementsleden van de Communistische Partij in Tibet de feestdag en stemden unaniem in met de officiële feestdag.

Perspectieven[bewerken | brontekst bewerken]

Westers perspectief[bewerken | brontekst bewerken]

De Slavenemancipatiedag is in het Westen controversieel en het optreden van het Chinese leger sinds maart 1959 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties meermaals veroordeeld: met resolutie 1353 in oktober 1959, resolutie 1723 in december 1961 en resolutie 2079 in december 1965. Het Amerikaans Congres, het Europees Parlement en veel niet-gouvernementele organisaties veroordeelden het optreden van China in Tibet.[3]

Tibetaans perspectief[bewerken | brontekst bewerken]

De Tibetaanse regering in ballingschap erkent dat er horigen waren in Tibet, maar ontkent dat het om 90% van de bevolking ging maar om een percentage van 10-20%. De veertiende dalai lama Tenzin Gyatso verklaarde meerdere malen dat Tibet toen zelf op het punt stond de situatie te hervormen. Jaarlijks wordt de opstand in Tibet van 1959 en de erop volgende Tibetaanse diaspora herdacht door Tibetanen die het Chinese bestuur niet als een bevrijding zagen, tijdens de Dag van de Tibetaanse Opstand op 10 maart. Deze dag leidde in de Tibetaanse regio's en de gebieden met veel Tibetanen, als de TAR, Sichuan, Qinghai en de prefecturen Dêqên en Gannan tot grote opstanden in 1987-1993 en in 2008 in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen 2008[4].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]