Dajjal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Masih ad-Dajjal (Arabisch: المسيح الدّجّال) wordt gezien als de valse messias of als de anti-christ en de grootste beproeving in de islamitische eschatologie. Volgens de leer zal hij verschijnen op het eind der tijden en zal hij als eerst beweren dat hij een profeet is en daarna zal hij beweren dat hij God zelf is. Hij is te vergelijken met de christelijke vorm Antichrist.

Eschatologie[bewerken | brontekst bewerken]

Al masih ad dajjal zal als eerste verschijnen in de toekomst in het Oosten, ergens tussen Syrië en Irak, vervolgens zal hij de wereld zeer snel afreizen en zijn valse leer prediken. Volgens de profeet Mohammed zal zijn rechteroog net als een uitpuilende druif zijn en zal hij daarmee niet kunnen zien, terwijl zijn linkeroog wel zal functioneren.[1] Daarnaast zal hij ook het woord "kafir" op zijn voorhoofd dragen, dit zullen alle gelovigen kunnen aflezen.

Dajjal zal met de wil van God een grote macht en magie bezitten, door middel van djinns en de Shaitan, om op die manier zijn ongeloof te verspreiden. Later zal hij niet alleen beweren dat hij een profeet is, maar ook dat hij God is. De tijden waarin hij zal komen worden gezien als moeilijk en erg zwaar voor de gelovigen voor wie dit een beproeving zal zijn. Vervolgens zal de profeet Isa (Jezus) terugkomen op aarde voor zijn tweede komst en zal hij de Dajjal verslaan en tot een einde brengen en het kruis breken. In de islam wordt Dajjal gezien als een van de grootste "beproevingen" voor de mensheid en voor hun geloof in God.

Hiermee zal het eind der tijden aanbreken, als een van de laatste grote beproevingen voor de mensheid.