Dakstoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische weergave van een dakconstructie, waarbij de eigenlijke dakstoel in blauw is weergegeven

Een dakstoel, of kapgebint is in de bouwkunde de balkconstructie die een schuin dak ondersteunt. Het bestaat uit een samenstel van geschoorde liggers (spanten en staanders die rechtstreeks bevestigd zijn op de muurplaat van een (dwars)gevel. Een gebinte is een poortvormige dwarsdoorsnede van een dak, terwijl de dakstoel de totaalconstructie van gebinten en spanten is.

Balkenconstructie van het dak van een kerk

Vanwege de kosten en het gewicht wordt het meest houten balken gebruikt voor een dakstoel. Wanneer gebruikgemaakt wordt van stalen elementen, (I-profiel of H-profiel) kan de constructie echter sterk vereenvoudigd worden.

Het stoel-gedeelte in het woord heeft weinig met een stoel te maken, maar is een verbastering van het woord gestel, zoals dit ook in het woord klokkenstoel wordt gebruikt. Gestel betekent hier niets anders, dan iets waarop iets rust, in dit geval een klok, of het dak.[bron?]

Duidelijk zichtbare dakstoel bij de restauratie van de oude kathedraal van Kaliningrad

De dakstoel kan open of gesloten zijn, dat wil zeggen bekleed met planken of plaatwerk, waardoor de onderzijde van de dakbedekking al dan niet zichtbaar is. Met name bij de restauratie van oude boerderijen wordt het als nostalgisch ervaren om de dakstoel zo veel mogelijk in het zicht te laten in plaats van deze weg te werken, zoals bij de meeste moderne huizen gebeurt.