Dalespony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dalespony
Dalespony
Dalespony
Basisinformatie
Ras warmbloed
Type bergpony
Herkomst Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Penninisch Gebergte
Gebruik pakdier, veelzijdigheid
Eigenschappen
Stokmaat ca. 135 - 147 cm
Kleuren zwart, bruin (en grijs en roan)
Fokkerij
Website dalespony.org
Lijst van paardenrassen
Dalespony
Dalespony's in halfwilde kudde

De Dalespony is een ras van bergpony's uit het oostelijke gedeelte van het Penninisch Gebergte in het noorden van Engeland. Het ras is nauw verwant aan de Fell Pony en behoort tot de zeldzame huisdierrassen.

De paarden werden in het verleden gebruikt als lastdier voor het transport van looderts uit de mijnen. In de omgeving van het Yorkshire Dales National Park leven nog kleine bestanden van deze paardjes in halfwilde kuddes.

Kenmerken[bewerken]

De Dalespony is een sterke en geharde bergpony met een goede constitutie. De stokmaat ligt in het algemeen tussen 135 en 147 centimeter. De paarden hebben een vrij korte rug, hetgeen typisch is voor een pakpony. De benen zijn krachtig. De hoeven zijn vrij groot. De kleuren zijn vooral zwart en bruin, maar grijs en roan zijn ook toegestaan. Witte aftekeningen zijn met mate toegestaan aan het hoofd en aan de koten van de achterbenen. De manen en de staart zijn vol en de paarden hebben veel behang aan de voeten.

Geschiedenis[bewerken]

Er zijn in 2009 fossiele resten van paarden uit de Romeinse tijd gevonden bij Ribchester. De Romeinen noemden de bevolking van die regio's Gabrantovici, oftewel: 'bereden strijders'.

Het Dalesgebied waar de pony's vandaan komen is een woest heuvellandschap. De mijnbouw en het gebruik van de pony's heeft een eeuwenlange geschiedenis. In de late 18e eeuw werd de Dalespony gebruikt als lastdier voor het vervoer van looderts naar de smeltovens, voor het vervoer van brandstof zoals hout en steenkool naar de ovens en voor het vervoer van lood naar de overslagplaatsen. De paarden moesten zware lasten vervoeren door de regio's Northumberland en Durham. Dalespony's werden in colonnes van tien tot twintig pony's als 'paktreinen' naar de plaatsen van de bestemming begeleid, waarbij iedere pony een last tot ruim honderd kilo droeg.

Aangenomen wordt dat de Dalespony is ontstaan door kruisingen van paarden van het vasteland van Europa, zoals het Fries paard, met de oorspronkelijke bergpony's in Engeland, zoals de Keltische pony en de nu uitgestorven Schotse Galloway pony. De Friese paarden werden bijvoorbeeld door Nederlanders meegenomen naar Engeland voor het werk in de drooglegging van veengebieden. Door het kruisen van de lokale pony's met de Friese paarden kreeg de Dalespony zijn karakteristieke kenmerken. De Dales heeft zich door de eeuwen heen succesvol aangepast aan de veranderende omstandigheden. In de 19e eeuw werd de Dalespony populair als een prima draver, die tijdens drafrennen goed kon presteren. Daartoe werd ingekruist met verschillende Engelse rassen van goede dravers zoals Norfolk Trotter en Welsh Cob.

De pony's werden in de eerste helft van de 20e eeuw nog gebruikt door de Britse cavalerie voor het transport van goederen. De motorisering van het transport en de landbouwmechanisatie in de tweede helft van de 20e eeuw betekende bijna het einde voor de Dalespony. Door vereende krachten van de (hernieuwde) Dales Pony Society, kon het ras bewaard blijven. Raszuivere Dalespony's worden sinds 1964 geregistreerd in het stamboek.

Gebruik[bewerken]

Door zijn betrouwbare karakter is de Dalespony een veelzijdige pony. Dalespony's kunnen in meerdere takken van de paardensport ingezet worden, zowel onder het zadel als in de mensport. De Dalespony wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de jacht, voor dressuur en voor springen en lange-afstandsrijden.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]