Dalmatische Eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dalmatische eilanden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dalmatische Eilanden
Eiland van Kroatië
Locatie
Locatie
Land Kroatië
Locatie Adriatische Zee
Foto's
Zicht op Korčula-stad
Zicht op Korčula-stad

De Dalmatische Eilanden (kroatisch: Dalmatinski otoci) zijn een Kroatische eilandengroep langs de Dalmatische kust in de Adriatische Zee.

De eilanden zijn onder te verdelen in een noordelijke, een centrale en een zuidelijke groep.

Noord-Dalmatische Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de Noord-Dalmatische Eilanden behoren de Kvarner-eilanden, het eiland Pag en een groep kleinere eilanden die bekendstaat als de Zadar-archipel (Zadarski otoci). Van deze groep is Dugi Otok (= Lang Eiland) het grootste. Zuidoostelijk hiervan ligt een groep van 140 eilandjes die samen het nationale park van de Kornaten (Kornati) vormen.

Midden-Dalmatische Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Midden-Dalmatische Eilanden omvatten onder meer de grotere en drukbezochte eilanden Brač, Hvar en Korčula. Brač (396 km²) is het grootste van de Dalmatische Eilanden en is na de Kvarner-eilanden Krk en Cres het grootste eiland in de Adriatische Zee. De berg Vidova Gora is bovendien met 778 m de hoogste verheffing in deze zee. Het lavendeleiland Hvar staat bekend als het Adriatische eiland met de meeste zonuren. Tot de Midden-Dalmatische eilanden behoort ook het verder in zee gelegen Vis, dat lange tijd militair terrein was.

Zuid-Dalmatische Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuid-Dalmatische Eilanden liggen zuidelijk van het schiereiland Pelješac. Het belangrijkste eiland van deze groep is Mljet, dat gedeeltelijk een nationaal park is.