Dambord (dammen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Dammen, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Genummerde velden

Het dambord is een bord dat gebruikt wordt met dammen en heeft (bij het Poolse damspel) 100 velden, 50 lichte en 50 donkere. Er wordt meestal gespeeld op de donkere velden. Het bord ligt altijd met een speelveld linksonder. Het dambord heeft genummerde velden. Hiermee is het mogelijk een partij of de stand van een partij in cijfers te noteren.

Op de velden 1 t/m 20 staan in het begin de twintig zwarte schijven en de op de velden 31 t/m 50 staan de witte schijven.

Zet[bewerken]

In een tekst of op het partijnotatieformulier wordt een zet weergegeven door het startveld te benoemen vervolgens een streepje en dan het eindveld van de zet. Een zet vanuit de beginstand door wit(want wit begint) is bijvoorbeeld 32-28. De zet kan dan gevolgd worden door de zwarte zet 19-23.

Slag[bewerken]

Een slag wordt weergegeven door het beginveld van de slag en het eindveld van de slag met daartussen een x (kruisje).

Lijnen[bewerken]

  • De lijn 1 t/m 5 heet de basislijn voor de zwartspeler en de damlijn voor de witspeler.
  • De lijn 46 t/m 50 heet dan de basislijn voor de witspeler en de damlijn voor de zwartspeler.
  • De lijn van 46 t/m 5 heet de lange lijn.
  • De lijn van 1 t/m 45 samen en de lijn van 6 t/m 50 worden de tric-traclijnen genoemd.