Damiaanactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naamgever Damiaanactie; Pater Damiaan (1888)

Damiaanactie is een hulporganisatie die in 1964 in Brussel werd opgericht als een bundeling van verschillende verenigingen die zich reeds voor 1964 inzetten voor lepra-patiënten en samen de jaarlijkse Werelddag voor de Melaatsen inrichtten. De organisatie wil een voortzetting zijn van het werk dat door de Vlaamse Heilige Pater Damiaan Deveuster werd verricht. Inmiddels is het een internationale hulporganisatie, die vooral actief is in de zorg voor slachtoffers van twee armoedeziektes, namelijk melaatsheid en tuberculose. De organisatie steunt ook de ontwikkeling van nieuwe methodes om deze ziektes te genezen, en werkt nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Anno 2008 telt de Damiaanactie 1500 medewerkers. Zij binden de strijd aan tegen lepra en tuberculose in 16 projectlanden in Azië, Amerika en Afrika. De belangrijkste projectlanden zijn Congo, Bangladesh, India en China.

Missie[bewerken]

Damiaanactie kiest niet voor acute interventies zoals de meeste andere NGO's, maar kiest voor gezondheidszorg op lange termijn. Er worden projectgebieden afgebakend. Zolang het doel niet bereikt is blijft Damiaanactie in het project aanwezig. De organisatie helpt de bevolkingsgroepen in dat gebied systematisch en doelgericht. In 2008 hielpen zij bijvoorbeeld de tuberculose (tbc)- en lepra-patiënten in Rwanda, waar een paar jaar voordien de burgeroorlog nog woedde. Binnen dit kader wordt er samengewerkt met de Internationale Federatie voor Leprabestrijding (ILEP).[1]

De missie van Damiaanactie wordt voorgesteld door het logo:

  • Het hart heeft als betekenis dat de medewerkers van Damiaanactie met hart en ziel werken en er alles voor om de wereld leefbaarder te maken.
  • De vlinder is het symbool voor de lepra- en tbc-patiënten in de derde wereld.
  • Onverschilligheid doodt: twee grimmige woorden met veel zin voor realiteit. Zonder hart geen hulp en zonder hulp geen hoop voor lepra- en tbc-patiënten.
  • Damiaanactie geneest: twee warme woorden die hoop brengen, want dankzij Damiaanactie krijgen lepra- en tbc-patiënten de hulp waarop ze recht hebben.

Sleutelfiguren[bewerken]

De Heilige Pater Damiaan, de Fransman Raoul Follereau als bezieler van de Werelddag voor de Melaatsen en de Belg Frans Hemerijckx, oprichter van de klinieken onder de bomen, zijn historische sleutelfiguren van de leprabestrijding.

In februari 1965 aanvaardde koningin Fabiola het erevoorzitterschap. Samen met koning Boudewijn I van België bezocht ze in de jaren zeventig meermaals lepraprojecten van Damiaanactie in India en Bangladesh. Ze namen telkens uitgebreid de tijd om te praten met de patiënten en hun verzorgers. Na 45 jaar gaf Fabiola het erevoorzitterschap door aan nicht prinses Astrid van België, die in 2011 haar eerste bezoek bracht aan de projecten van Damiaanactie in India.

Jaarcampagnes[bewerken]

Jaarlijks voert de Damiaanactie tijdens het laatste weekend van januari campagne. Telkens wordt er aan de hand van een campagnefilm een bepaald land in de kijker geplaatst. Deze films worden met grootbeeld-projectie in de scholen over het gans België land vertoond.

Ambassadeurs[bewerken]

Bekende Vlamingen die zich één jaar ter beschikking stellen als gezicht van de campagne, waaronder:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties