Damiaanactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naamgever Damiaanactie; Pater Damiaan (1888)

Damiaanactie is een ngo die in 1964 in Brussel werd opgericht als een bundeling van verschillende verenigingen die zich reeds voor 1964 inzetten voor leprapatiënten en samen de jaarlijkse Werelddag voor de Melaatsen inrichtten. De organisatie wil een voortzetting zijn van het werk dat door de Vlaamse Heilige Pater Damiaan Deveuster werd verricht. Inmiddels is het een internationale hulporganisatie, die vooral actief is in de zorg voor slachtoffers van armoedeziektes, namelijk lepra, tuberculose en leishmaniasis. De organisatie steunt ook de ontwikkeling van nieuwe methodes om deze ziektes te genezen, en werkt nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Anno 2018 telt Damiaanactie 1200 medewerkers. Zij binden de strijd aan tegen armoedeziektes in 15 projectlanden in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, en in België.

Werkzaamheden[bewerken]

Damiaanactie kiest niet voor acute interventies maar voor gezondheidszorg op lange termijn, enkel op vraag van de lokale overheden. Er worden projectgebieden afgebakend en zolang het doel niet bereikt is blijft Damiaanactie in het project aanwezig. De organisatie helpt de bevolkingsgroepen in dat gebied systematisch en doelgericht. In 2008 hielpen zij bijvoorbeeld de tuberculose (tbc)- en lepra-patiënten in Rwanda, waar een paar jaar voordien de burgeroorlog nog woedde. Binnen dit kader wordt er samengewerkt met de Internationale Federatie voor Leprabestrijding (ILEP).[1]

Sleutelfiguren[bewerken]

De Heilige Pater Damiaan, de Fransman Raoul Follereau als bezieler van de Werelddag voor de Melaatsen en de Belg Frans Hemerijckx, oprichter van de klinieken onder de bomen, zijn historische sleutelfiguren van de leprabestrijding.

In februari 1965 aanvaardde koningin Fabiola het erevoorzitterschap. Samen met koning Boudewijn I van België bezocht ze in de jaren zeventig meermaals lepraprojecten van Damiaanactie in India en Bangladesh. Ze namen telkens uitgebreid de tijd om te praten met de patiënten en hun verzorgers. Na 45 jaar gaf Fabiola het erevoorzitterschap door aan nicht prinses Astrid van België, die in 2011 haar eerste bezoek bracht aan de projecten van Damiaanactie in India.

Jaarcampagnes[bewerken]

Damiaanactie voert jaarlijks campagne tijdens het laatste weekend van januari. Telkens wordt er o.a. via een campagnefilm een bepaald land in de kijker geplaatst. Deze films worden met grootbeeld-projectie in de scholen over gans België vertoond.

Ambassadeurs[bewerken]

Bekende Vlamingen die zich één jaar ter beschikking stellen als gezicht van de campagne, waaronder:

Externe link[bewerken]