Naar inhoud springen

Damocles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Westall, Het zwaard van Damocles, 1812, Ackland Art Museum

Damocles (Grieks: Δαμοκλῆς, Damoklē̂s), letterlijk "Roem van de Mensen", was in het oude Griekenland een hoveling van Dionysius de Oudere, tiran van Syracuse. Hij was een vleier die tegen Dionysius zei hoe jaloers iedereen wel op hem was.

Zwaard van Damocles[bewerken | brontekst bewerken]

Dionysius bood hem daarop op een dag een banket aan in zijn paleis. Eerst vond Damocles het fijn om in die weelde te leven, tot hij merkte dat er boven zijn hoofd door Dionysius een zwaard aan een paardenhaar was gehangen om het gevaar te laten zien waardoor iemand die gelukkig of machtig is, voortdurend wordt bedreigd. Onmiddellijk verloor Damocles de wil om in voortdurende weelde te leven.

Damocles leeft voort in de uitdrukking "Het hangt hem/haar boven het hoofd als een zwaard van Damocles" – een continu dreigend en acuut (levens)gevaar, volkomen onbeheersbaar en onafwendbaar, te midden van voorspoed. Dit spreekwoordelijk onheil wordt aangewend als zinnebeeld voor een prangende situatie. Ook het klassieke lied Toen Damoclesje klein was verwijst naar deze anekdote.[1] De zegswijze werd ook al gebruikt door Cicero.[2]

De anekdote in verband met het zwaard kwam blijkbaar voor in de verloren geschiedschrijving over Sicilië van Timaeus van Tauromemium (circa 300 voor Chr.). De Romeinse dichter Horatius maakte in Ode 1 van het derde boek der Oden, eveneens een zinspeling op het zwaard van Damocles. In deze ode prijst hij de voordelen van een eenvoudig en sober leven.

In moderne cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. seniorplaza.nl Toen Damoclesje klein was. Gearchiveerd op 17 juni 2020. Geraadpleegd op 17 juni 2020. Met de regels Er werd toen zwaar gefoven / En Damocles had schik / Opeens keek hij naar boven / En viel haast om van schrik / (Want) aan het plafond met engelen / Boems faldera / Hing spits een zwaard te bengelen
  2. F.A. Stoett: Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden (1923-1925) dbnl.org: 2675. Het zwaard van Damocles. Geraadpleegd op 17 juni 2020.