dance4life (organisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dance4Life: Kennis, Kracht & Keuzevrijheid

Sinds 2004 beweegt Dance4Life hemel en aarde om jongeren wereldwijd zeggenschap over hun seksleven te geven. Het internationale programma Journey4Life stelt jongeren in staat zelf keuzes te maken, grenzen aan te geven en nee - of juist ja! - te zeggen en te respecteren. Zo draagt Dance4Life bij aan het terugdringen van hiv infecties, ongewenste zwangerschappen en seksueel geweld onder jongeren. Dance4Life wordt sinds 2018 geleid door Jael van der Heijden (Directeur/Bestuurder) en Anika de Groot (Directeur Fundraising en Communicatie).


Grootste jongerenpopulatie ooit

Momenteel is 1 op de 4 mensen op deze wereld tussen de 10-24 jaar. De grootste jongerenpopulatie ooit. Goed nieuws, want zij zijn degenen die voor sociale en economische verandering en vooruitgang kunnen zorgen. Maar dat kunnen ze alleen als ze gezond zijn, hun school afmaken en als ze in zichzelf geloven. Een te groot deel van deze jongeren bevindt zich echter in een uitzichtloze situatie: ze hebben te maken hebben met armoede, ongelijkheid, gebrekkige toegang tot informatie en educatie. We weten dat voor deze jongeren de kans heel groot is dat ze in ongezonde relaties terecht komen en onveilige seks hebben. En dat maakt hun toekomstperspectief er alleen maar slechter op.


Onveilige seks grootste gezondheidsbedreiging

Daarnaast is onveilige seks wereldwijd uitgegroeid tot de grootste en snelst groeiende gezondheidsbedreiging voor jongeren. Voor meisjes vormt onveilige seks inmiddels het internationale nummer 1 gezondheidsrisico. 1 op de 5 meisjes is slachtoffer van aanranding of verkrachting. Elk jaar worden 21 miljoen meisjes tussen de 15 en 18 jaar in ontwikkelingslanden ongewenst zwanger, aids is nog steeds de grootste doodsoorzaak voor jongeren in Afrika, iedere twee seconden wordt een minderjarig meisje uitgehuwelijkt en een zwangerschap is de grootste doodsoorzaak voor meisjes tussen de 15 en 19 jaar.


Geloven in de kracht van jongeren

Dance4life wil dit veranderen en gelooft erin dat dit anders kan en anders moet. Wanneer jongeren de juiste informatie en genoeg zelfvertrouwen hebben, kunnen ze de juiste keuzes maken voor zichzelf. En zich beschermen tegen hiv, ongewenste zwangerschappen en ongezonde seksuele relaties. Dat is de missie van Dance4Life. Dance4Life doet het op een andere manier. We geloven dat jongeren zelf een cruciale rol hebben in deze verandering. Ze zijn geen slachtoffer, ze zijn niet zielig. Ze moeten hoogstens weer de kracht in zichzelf vinden. En dat laatste is dan ook cruciaal in onze programma’s. Omdat jongeren tijdens hun puberteit liever met leeftijdsgenoten over seks praten dan met volwassenen, traint Dance4Life juist jonge mensen om de Journey4Life wereldwijd te verspreiden. Via de internationale Dance4Life Academy worden jongeren opgeleid tot Trainers4Life. Deze Trainers4Life leiden in hun eigen land Champions4Life op. Zij geven vervolgens de Journey4Life aan jongeren. En dat doen ze op een voor jongeren aantrekkelijke manier en volgens de laatste inzichten van ‘sociaal-emotioneel leren’ (SEL). Het gaat in de Journey4Life niet alleen om kennis, maar juist om het ontwikkelen en toepassen van vaardigheden die nodig zijn om emoties te begrijpen en te beheersen, positieve doelen te stellen en te bereiken, empathie voor anderen te voelen en te tonen, aangaan van positieve relaties en verantwoorde beslissingen te nemen. De Champions4Life inspireren jongeren met sessies vol muziek, dans en persoonlijke verhalen. Zo werkt Dance4Life samen met jongeren aan een toekomst waarin zij zelf gezonde seksuele keuzes kunnen maken.


Innovatieve aanpak: Social Franchising

De veranderkracht die Dance4Life in jongeren aanspreekt, boort zij ook aan in zichzelf. Dance4Life onderscheidt zich als organisatie met een vernieuwend businessmodel: social franchising. De gedachte hierachter is een oplossing voor een sociaal probleem te dupliceren en op te schalen in plaats van overal opnieuw het wiel uit te vinden. Voor Dance4Life betekent dit dat onafhankelijke lokale NGO’s eigenaar worden van het Dance4Life lesprogramma Journey4Life. Samen met deze partners past Dance4Life de lesmaterialen aan de lokale context aan. De partners en Dance4Life vormen met elkaar een actief netwerk waarin bevindingen en lessen gedeeld worden waardoor de Journey4Life continue verder verbeterd kan worden. Dit is een gelijkwaardige manier van samenwerken. Eén die past bij de huidige tijdsgeest waar het klassieke ‘het noorden helpt het zuiden’ model allang niet meer effectief is. Dance4ife maakt geen winst. Dance4Life boekt wel winst. Alleen met de vergaande betrokkenheid van onze partners kunnen we samen grootschalige verandering teweeg brengen.


Waar werkt Dance4Life?

Dance4Life is actief in bijna 20 landen, verspreid over vier continenten: Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika. In elk land werkt Dance4Life als een social franchise samen met een lokale non-profitorganisatie, die de lokale context en situatie goed kent. Deze organisaties zijn franchisees en implementeren het concept van de Journey4Life in hun bestaande voorlichtingsprogramma's. Deimpact: het totaal aantal jongeren dat het programma sinds 2004 doorlopen heeft, is meer dan 845.000 en het totale bereik ismeer dan 2,1 miljoen jonge mensen. Dance4Life weet ook dat elke jongere die ons programma doorloopt zijn of haar kennis deelt met ongeveer vijf andere mensen, wat betekent dat Dance4Life indirect meer dan 4 miljoen mensen heeft bereikt.


Scholenprojecten in Nederland: Schools4Life

Met de Dance4Life Scholenactie Schools4Life staat Dance4Life ook in Nederland dicht bij jongeren. Het Dance4Life tourteam reist samen met jonge ambassadeurs uit projectlanden langs middelbare scholen om gastlessen te geven over de grootte van het probleem voor jongeren wereldwijd en de gevolgen van onveilige seks. Samen motiveert Dance4Life deze scholieren om in actie te komen voor leeftijdsgenoten elders ter wereld. Deelnemende leerlingen zijn enorm enthousiast over de Dance4Life scholenactie: 90% van de leerlingen beoordeelt Schools4Life met een ‘zeer goed’. Met een jaarlijks aantal deelnemende scholieren van gemiddeld 12.500 behoort Dance4Life tot de goede doelen met het hoogste directe bereik onder Nederlandse scholieren.


Friends4Life

Dance4Life wordt gesteund door het donateursnetwerk Friends4Life. Deze unieke groep bestaat voornamelijk uit jonge ondernemers, een groep die men nog niet zo vaak tegenkomt bij goede doelen. Deze ruim 100 ‘vrienden’ steunen middels een jaarlijkse donatie van 2500 euro, maar ook met hun kennis en persoonlijke netwerk, het programma van Dance4Life. Door het jaar heen worden zij met inhoudelijke evenementen en de Funky Fundraiser betrokken bij de impact van het werk van Dance4Life.


Ambassadeurs

Dance4life wordt gesteund door vele artiesten, politici en andere beroemdheden in de hele wereld. Ambassadeurs zijn belangrijk om jongeren te betrekken bij Dance4Life en de boodschap over te brengen. In Nederland wordt Dance4Life onder anderen gedragen door deze ambassadeurs: Cato van Ee, Partysquad, Xander de Buisonje, Kenzo Alvares, Marije Zuurveld, Barry Paf, Rahima Dirkse, Nicky Opheij, Selwyn Senatori, Kees Tol en Erica Terpstra.


Geschiedenis

In 2003 werden initiatiefnemers Dennis Karpes en Ilco van der Linde getroffen door de impact van de aidsproblematiek. Zij deelden een passie om hun commerciële expertise en netwerk in te zetten om dit probleem van wereldformaat aan te pakken en zo werd het startsein gegeven van een groot internationaal project, dat de stilte en taboes rondom hiv en aids zou doorbreken. Ze creëerden een nieuwe manier van het benaderen van jongeren via scholen en bouwden aan een sterk en iconisch merk. Hun visie werd werkelijkheid.


Externe link[bewerken]