Daniël George van Beuningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Daniël George van Beuningen (Utrecht, 4 maart 1877 - Arlesheim, Bazel-Land (Zwitserland), 29 mei 1955) was als grootste werkgever van de Rotterdamse haven van zeer grote betekenis voor deze stad.

Zijn vermogende vader Hendrik Adriaan van Beuningen was medeoprichter van de Steenkolen Handels Vereniging (SHV). De SHV werd tijdens Eerste Wereldoorlog groot met de kolenhandel tussen de vijanden Engeland en het Duitse Ruhrgebied. Daniël George van Beuningen gaf leiding aan een groot aantal bedrijven in Rotterdam. Na de Eerste Wereldoorlog was hij eigenaar van onder meer de SHV Rotterdam, de Nederlandse Rijnvaart Vereeniging, de Maatschappij Vrachtvaart, de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit Jr. en de gelijknamige havensleepdienst en het watertaxibedrijf Spido. De ondernemer was ook actief in het maatschappelijk leven. Hij was medefinancier van het in 1937 gebouwde Stadion Feijenoord en een van de stichters van het Havenziekenhuis. In 1941 trad Van Beuningen af als directeur van zijn concern.

In 1954, vlak voor zijn dood, was de familie Van Beuningen gedwongen zich uit de SHV terug te trekken aangezien er geen opvolger meer was voor een directiefunctie. Vanaf dat moment stond de aangetrouwde familie Fentener van Vlissingen aan het roer.

Van Beuningen was een groot verzamelaar van laat vijftiende- en vroeg zestiende-eeuwse kunst uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Van Beuningen schonk tijdens zijn leven het Museum Boijmans Van Beuningen regelmatig delen van zijn collectie. Dank zij die schenkingen draagt het museum ook de naam van Van Beuningen.

Van Beuningen trouwde driemaal: het eerste huwelijk met Mies Schout Velthuys was kinderrijk, maar door zijn harde werken raakten ze van elkaar vervreemd. Mies stierf in 1926, 43 jaar oud. Haar tweelingzuster Sophie (Fie) huwde Frits Fentener van Vlissingen. De zusjes waren telgen uit het Utrechtse bankiersgeslacht Kol (Bank Vlaer & Kol). Een kort tweede huwelijk met Odette Paule Fernande Ragoulleau eindigde in een scheiding. In 1938 trouwde van Beuningen met Bep Charlouis. Uit het tweede en derde huwelijk werden geen kinderen geboren.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonde Van Beuningen in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam, waar zijn grote schoener Vigilanter voor de deur van zijn kantoor lag in de Veerhaven. In 1939 liet Van Beuningen de kapitale villa "Noorderheide" aan de Elspeterbosweg in Vierhouten bouwen. Dit immense landhuis was een ontwerp van landhuizenarchitect Eschauzier en is opgenomen op de Rijksmonumentenlijst. Jarenlang hingen wereldberoemde schilderijen in dit landhuis, een daarvan was de Kleine Toren van Babel van Pieter Brueghel de Oude. In de Tweede Wereldoorlog werd op Noorderheide door de geallieerden materieel en mensen gedropt in het kader van Operatie Rummy. Van Beuningen werd hierbij in oktober 1944 opgepakt maar wist weer vrij te komen. Tot vlak voor zijn overlijden woonde Van Beuningen op de "Noorderheide".

De kunstverzameling van Daniël George van Beuningen[bewerken]

Zie Kunstverzameling Daniël George van Beuningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]