Dani Rodrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dani Rodrik
Dani Rodrik
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 14 augustus 1957
Geboorteplaats Istanboel, Turkije
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Internationale economie
Onderzoek globalisering en economische ontwikkeling
Publicaties The Globalization Paradox
Bekend van zijn diepgaande opvattingen over wat goed economisch beleid is
Promotor Avinash Dixit
Alma mater Harvard-universiteit
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Dani Rodrik (Istanboel, 14 augustus 1957) is een Turkse econoom en hoogleraar Sociale Wetenschappen. Hij heeft veel theoretisch en empirisch onderzoek verricht[1] op het gebied van de internationale economie, de economische groei[2] en de politieke economie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rodrik komt uit een familie van sefardische joden. Na zijn opleiding aan het Robert College in Istanboel is hij summa cum laude afgestudeerd aan het Harvard College van de Harvard-universiteit, gevolgd door een PhD in de economie met het proefschrift 'Theorie van Handel en wisselkoersbeleid' en een Master of Public Administration (MPA) aan de Universiteit van Princeton.

Van 1996 tot 2013 was hij werkzaam als hoogleraar internationale politieke economie op de John F. Kennedy School of Government aan de Harvard-universiteit.

Ook heeft hij betrekkingen bij

Rodrik is lid van

Rodrik is getrouwd met de dochter van de gepensioneerde Turkse generaal Çetin Doğan, die werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, later teruggebracht tot 20 jaar, voor zijn betrokkenheid bij de Balyoz staatsgreep.[13]

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Rodrik wordt door vakgenoten beschouwd als een van de meest toonaangevende economen van de wereld[14] en is beroemd om zijn oorspronkelijke gedachten en zijn onderzoek naar globalisering en economische ontwikkeling. De vraag wat goed economisch beleid is en waarom sommige regeringen daar in meer succesvol zijn dan andere staat vaak centraal in zijn onderzoek. Hij heeft diepgaande opvattingen over wat goed economisch beleid is en wat overheden drijft om een dergelijk beleid te omarmen of te verwerpen. Hij stelt dat het in de huidige mondiale context onmogelijk is om de democratie, nationale zelfbeschikking en economische globalisering tegelijkertijd na te streven. Wanneer de internationale eisen van de globalisering in conflict komen met de democratie en de sociale- en politieke stabiliteit van een land, dan dient dat land eerst de eigen nationale prioriteiten te bepalen. Dani Rodrik is een academicus die in staat lijkt om de kloof tussen academisch onderzoek en de politieke realiteit te overbruggen.[15]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dani Rodrik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Dani Rodrik.