Danica McKellar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Danica McKellar

Danica Mae McKellar (La Jolla, 3 januari 1975) is een Amerikaans voormalig kindster, actrice en tegenwoordig ook schrijfster van populair-wetenschappelijke boeken over wiskunde. Ze speelde onder meer van 1988 tot en met 1993 in de televisieserie The Wonder Years als Winnie Cooper, de grote liefde van hoofdpersonage Kevin Arnold (Fred Savage). McKellar maakte in 1992 haar debuut op het witte doek als Lauren in Sidekicks.

McKellar is een dochter van Mahaila McKellar en Christopher McKellar, die eigenlijk niet acteren maar in de korte film Speechless... toch opduiken als de ouders van haar eigen personage. Haar anderhalf jaar jongere zusje Crystal speelt samen met haar in tien afleveringen van The Wonder Years (als Becky Slater) en verschijnt kort in haar film Hip, Edgy, Sexy, Cool.

Naast het acteren, studeerde McKellar wiskunde aan de UCLA, waarin ze in 1998 een Bachelor of Science behaalde. Later schreef ze op dit gebied de boeken Math Doesn't Suck: How to Survive Middle-School Math without Losing Your Mind or Breaking a Nail en Kiss My Math: Showing Pre-Algebra Who's Boss. Beide titels zijn erop gericht om wiskunde toegankelijker te maken voor middelbareschoolleerlingen.

McKellar trouwde in maart 2009 met componist Mike Verta. Het huwelijk werd in 2013 ontbonden, waarna ze in 2014 trouwde met Scott Sveslosky.

Filmografie[bewerken]

Televisieseries[bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen