Daniel Boone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Daniel Boone (Berks County, Pennsylvania 2 november 1734 - St. Charles County, Missouri 26 september 1820) was een Amerikaanse pionier, ontdekkingsreiziger en 'frontiersman' die een van de eerste Amerikaanse volkshelden werd.

Biografie[bewerken]

Wilderness Road met de eerste nederzettingen ten westen van de Appalachen

Boone is het meest bekend van zijn verkenning van wat nu Kentucky is, toen behorende bij Virginia maar aan de andere kant van het oostelijke Amerikaanse kustgebergte de Appalachen. Ondanks verzet van sommige indianenstammen zoals de Shawnee baande Boone in 1775 een weg over de Appalachen door de Cumberland Gap en stichtte de nederzetting Boonesborough, nu behorende bij Madison County (Kentucky). Dit was een van de eerste Amerikaanse nederzettingen ten westen van de Appalachen. Vóór 1800 volgden ongeveer 200.000 migranten de door Boone gemarkeerde '"Wilderness Road" naar Kentucky/Virginia.

portret van Boone (1810) door John James Audubon

Boone was een militie officier gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) die in Kentucky hoofdzakelijk werd gevochten tussen de kolonisten en door de Britten ondersteunde indianenstammen. Boone werd in 1778 door Shawnee indianen gevangengenomen maar na een tijdje werd hij door hen geadopteerd in hun stam. Later keerde hij terug naar Boonesburough en hielp mee met de verdediging van de pas gestichte kolonistenstadjes. Boone werd drie keer gekozen voor het congres van Virginia tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en vocht in de slag bij Blue Licks, 1782, een van de laatste veldslagen van die strijd. Na de oorlog was Boone actief als koopman en verkenner maar kwam diep in de schulden door verkeerde landspeculaties in het nieuwe territorium. Gefrustreerd door alle problemen emigreerde Boone in 1799 naar oostelijk Missouri waar hij zijn laatste twintig jaar leefde.

Amerikaanse volksheld[bewerken]

Boone was gedurende zijn leven al een beroemdheid. Dit laatste vooral door een eerste boek over hem en zijn avonturen verschenen in 1784 "The Adventures of Colonel Daniel Boone" door John Filson, wat hem een beroemdheid in Europa en Amerika maakte. Na zijn dood groeide zijn faam nog meer door verschillende biografieën over hem en schrijvers, zoals James Fenimore Cooper, die zijn leven als grondslag voor, al of niet verzonnen, avonturenverhalen gebruikten. Later werden er ook verschillende films en televisieseries, met hem als de held, gemaakt. Zijn persoon was de grondslag voor typische Amerikaanse volkshelden zoals de cowboy en trapper.