Daniel Goldhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daniel Goldhagen Crop.jpg

Daniel Jonah Goldhagen (Boston, 30 juni 1959) is een Amerikaans politicoloog.

Goldhagen groeide op in Boston en studeerde aan Harvard University waar hij vervolgens universitair docent werd. In 2003 verliet hij Harvard en koos voor een fulltime schrijverschap. Hij is een spraakmakend onderzoeker van de Holocaust. In 1996 baarde hij veel opzien met zijn controversieel boek Hitler's Willing Executioners , waarvan ook een Nederlandse vertaling is verschenen: Hitlers gewillige beulen. In dit boek betoogt Goldhagen dat de Holocaust een specifiek Duits gebeuren was. Hij stelt het Duitse volk collectief verantwoordelijk voor de Jodenmoord door de nazi's. Zijn centrale stelling is: zonder Duitsers geen Holocaust.

Goldhagen heeft in een interview met Der Spiegel van 23 november 2006 ook van zich doen spreken door het trekken van parallellen tussen de militante islam en het nationaalsocialisme.

Zijn boek ontving instemming van onder andere Elie Wiesel. Maar Raul Hilberg en Yehuda Baur (directeur van het herinneringscentrum Yad Vashem) weerspraken zijn opvatting, in hun gezamenlijke boek Wiens schuld? (De impact van Daniel Jonah Goldhagen op het Holocaustdebat). En Norman Finkelstein en Ruth Bettina Birn, twee onderzoekers van de Holocaust, beschuldigden Goldhagen van ernstige misleiding en politiek bedrog. In het boek Een volk staat terecht, met als ondertitel Misleiding en bedrog bij Goldhagen: een vernietigende analyse, wijzen zij de gedachtegang van Goldhagen dat alle Duitsers schuldig zijn en van geboorte af antisemitisch, radicaal af. Door Hans Jansen werd Goldhagens litanie van beschuldigingen tegen paus Pius XII weerlegd (Pius XII. Chronologie van een onophoudelijk protest, 2000).