Daniel Mesguich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daniel Mesguich
Mesguich in 2011
Algemene informatie
Geboren 15 juli 1952
Land Vlag van Algerije Algerije
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Jaren actief 1974-
Beroep acteur, toneel- en operaregisseur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Daniel Mesguich (Algiers, 15 juli 1952) is een Frans-Algerijns acteur en toneel- en operaregisseur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding tot toneelacteur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 vatte Daniel Mesguich toneelstudies in Parijs aan aan het Conservatoire national supérieur d'art dramatique (CNSAD). Onmiddellijk daarna richtte hij zijn eigen theatergezelschap op, het Théâtre du Miroir. Met dat gezelschap debuteerde hij op de planken en vertolkte de rol van jeune premier in klassieke Franse toneelstukken die hij dikwijls zelf regisseerde.

Filmacteur[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele jaren later begon hij ook te werken in de televisie- en de filmwereld als acteur die nevenpersonages voor zijn rekening nam. Voor het grote scherm werkte hij samen met cineasten die als auteurs bekendstonden zoals François Truffaut en Michel Deville.

Tijdens de jaren tachtig nam zijn werk als toneelregisseur hem meer en meer in beslag en was hij minder en minder te zien op het scherm. Pas in 1998 werd hij opnieuw opgemerkt in een stevige rol, in het historisch drama Le radeau de la Méduse. Enkel in de Frans-Belgische joodse tragikomedie Le Tango des Rashevski (Sam Garbarski, 2003) speelde hij nog een rol van betekenis.

Toneelregisseur en -pedagoog[bewerken | brontekst bewerken]

Mesguich bleef voornamelijk werkzaam in de toneelwereld, als acteur en geleidelijk aan meer en meer als regisseur. Hij leidde gezaghebbende Franse toneelgezelschappen zoals het Théâtre Gérard-Philipe. Als toneelpedagoog schreef hij talrijke artikels. Hij vertaalde ook heel wat toneelstukken. In 2007 werd hij benoemd tot directeur van het CNSAD, instituut waar het voor hem allemaal begon. Hij is eveneens bedrijvig als operaregisseur.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lange speelfilms[bewerken | brontekst bewerken]