Daniel Ridgway Knight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Daniel Ridgway Knight

Daniel Ridgway Knight (Philadelphia, 15 maart 1839Parijs, 9 maart 1924) was een Amerikaans kunstschilder, die hoofdzakelijk werkte in Frankrijk. Hij wordt gerekend tot het naturalisme.

Leven en werk[bewerken]

Daniel Ridgway Knight

Knight bezocht van 1858 tot 1861 de 'Pennsylvania Academy of the Fine Arts' en ging vervolgens naar Parijs om te studeren aan de École des Beaux-Arts. Daar was hij leerling van onder andere Charles Gleyre en Alexandre Cabanel. In 1863 keerde Knight terug naar de Verenigde Staten, naar Philadelphia, en diende bij de Noordelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij trouwde met Rebecca Morris Webster en werkte vooral als portretschilder.

In 1872, na afloop van de Frans-Duitse Oorlog keerde Knight permanent naar Frankrijk terug en vestigde zich in 1873 te Poissy (Département Yvelines). Daar ging hij in de leer bij Ernest Meissonier, begon een atelier en maakte kennis met vooraanstaande schilders als Claude Monet, Auguste Renoir en Alfred Sisley.

Knight werd sterk beïnvloed door Jean-François Millet, die hij in Barbizon had ontmoet. Hij schilderde vooral landelijke taferelen, in een naturalistische stijl. Beroemd werd een grote reeks schilderijen van mooie jonge boerenvrouwen, die hij in de jaren na 1896 maakte te Rolleboise, waar hij inmiddels was gaan wonen. Hij positioneerde zijn modellen vaak in zijn eigen tuin, tussen de bloemen en vaak tegen de achtergrond van water (de Seine). Hij werd geprezen om zijn vermogen de menselijke natuur in haar ware essentie te raken.

Knight exposeerde tijdens zijn leven in de belangrijkste galerieën, waaronder de Parijse salon, en won een gouden medaille tijdens de Wereldtentoonstelling van 1889. In 1889 en 1914 werd hij onderscheiden met een benoeming in het Franse Legioen van Eer.

Knight overleed kort voor zijn 85-ste verjaardag te Parijs. Zijn zoon Louis Aston Knight werd ook een bekend landschapsschilder.

Galerij: boerenvrouwen, Rolleboise (1896-1908)[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Emmanuel Bénézit: Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous les temps et de tous les pays. Parijs 1999.

Externe link[bewerken]