Naar inhoud springen

Daniel Sordo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daniel Sordo
Sordo in 2014
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Torrelavega
Geboortedatum 2 mei 1983
Nationaliteit Vlag van Spanje Spanje
Sport Autosport
Discipline Rally
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Jaren actief 2003–heden
Teams Citroën, Mini, Ford, Hyundai
Deelnames 167
Kampioenschappen 0
Overwinningen 2
Aantal podia 46
Totaal punten 1113
KP winst 189
Eerste rally Catalonië 2003
Eerste winst Duitsland 2013
Laatste winst Sardinië 2019
Laatste rally Catalonië 2019
2019 seizoen
Team Vlag van Zuid-Korea Hyundai WRT
Navigator Vlag van Spanje Carlos del Barrio
Startnummer 6
Deelnames 8
Overwinningen 1
Aantal podia 2
KP overwinningen 10
Punten 89
Plaats in stand 8
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Daniel "Dani" Sordo Castillo (Torrelavega, 2 mei 1983) is een Spaans rallyrijder. Hij komt uit in het wereldkampioenschap rally voor het fabrieksteam van Hyundai, actief met de Hyundai i20 Coupé WRC.

Sordo werd in het 2005 kampioen in het Junior World Rally Championship. Vervolgens kwam hij vijf seizoenen uit voor Citroën als teamgenoot van Sébastien Loeb, eerst met de Xsara WRC en later de C4 WRC, waarmee hij in deze periode tot bijna dertig podium resultaten kwam, al bleef een overwinning uit. In de seizoenen 2008 en 2009 eindigde hij derde in het rijders kampioenschap. In de seizoenen 2011 en 2012 reed hij voor Mini, maar kwam daarmee niet tot overwinningen. Na een eenjarige terugkeer bij Citroën komt hij sinds 2014 uit voor Hyundai.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Daniel Sordo begon op 12-jarige leeftijd in de motorcross. Vervolgens boekte hij in verschillende disciplines binnen de motorsport respectievelijke successen, voordat hij zich volledig ging richten op de rallysport, waar hij al in 1999 in debuteerde, maar zich pas in 2002 volledig op ging richten. In het seizoen 2003 maakte Sordo zijn eerste opwachting in het wereldkampioenschap rally voor eigen publiek in Catalonië, waar hij in een Groep N Mitsubishi Lancer Evolution een toptwintigresultaat wist neer te zetten. Het jaar daarop reed hij in verschillend materiaal rond, en maakte aan het einde van het jaar de overstap naar een Citroën C2 S1600, waarin hij in het seizoen 2005 uiteindelijk een volledig programma mee afwerkte in het Junior World Rally Championship. Sordo behaalde daarin vier klasse-overwinningen en greep op vrij dominante wijze naar de titel in het JWRC.

Wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

2006-2010: Citroën[bewerken | brontekst bewerken]

Sordo rijdend voor Kronos Racing met de Citroën Xsara WRC tijdens de rally van Japan in 2006

Na het behalen van de titel in het JWRC in 2005, was het in eerste instantie de bedoeling dat Sordo in het seizoen 2006 een gedeeld programma zou afwerken in wederom het JWRC, en daarnaast een aantal optredens zou maken in een Citroën Xsara WRC. Na een overtuigende seizoensstart in de Xsara WRC, met onder meer een tweede plaats in Catalonië gevolgd door een derde plaats in Corsica, werd hij uiteindelijk gecontracteerd voor een volledig programma als vaste rijder binnen het Kronos Racing team, die dat jaar Citroën vertegenwoordigde in hun WK Rally activiteiten. Sordo behaalde nog in twee andere gevallen een podium resultaat, en eindigde in het rijderskampioenschap uiteindelijk als vijfde. Belangrijk was dat hij ook zijn team- en landgenoot Xavier Pons aftroef qua resultaten, en werd daarom voor het daaropvolgende seizoen 2007 gecontracteerd als vaste tweede rijder naast kopman Sébastien Loeb.

In het seizoen 2007 keerde Citroën terug als volledig fabrieksteam en kwamen in de vorm van de Citroën C4 WRC tevens aanzetten met een nieuwe auto. Het seizoen werd in Monte Carlo sterk geopend met een tweede plaats voor Citroën, met Sordo eindigend als tweede achter winnaar Loeb. In de daaropvolgende paar rally's verliep het iets minder voor Sordo, maar hij compenseerde dit vervolgens met twee derde plaatsen in Portugal en Sardinië. In Catalonië leidde hij voor het eerst in een WK-rally, maar zou uiteindelijk tweede eindigen. In totaal eindigde hij dat seizoen zeven keer op het podium en klasseerde hij zich dit keer als vierde in het rijderskampioenschap. Sordo ging voor het seizoen 2008 wederom in een ondersteunende rol voor teamgenoot Loeb verder bij Citroën. Een ongelukkige start zag hem tijdens de eerste drie rondes weinig punten te hebben gescoord, maar hij pakte dit op met een derde plaats in Argentinië en vervolgens een reeks aan topvijfresultaten, waaronder drie opeenvolgende runner-up posities achter Loeb in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Catalonië. Eerder won hij buiten het WK om de SM O.K. Auto-Ralli in Finland, ter voorbereiding van de WK-ronde in Finland. Dit markeerde Sordo's eerste overwinning in een World Rally Car. Sordo eindigde dit keer als derde in het rijderskampioenschap en hielp Citroën mee aan hun vierde titel bij de constructeurs. Het seizoen 2009 verliep niet veel anders. Sordo evenaarde zijn podium ratio uit 2007, maar een overwinning bleef wederom uit. Voor eigen publiek in Catalonië was hij wel op koers om voor zijn debuutzege te kunnen gaan, maar na een beslissing van het team van Citroën liet hij Loeb, die nog in de titelstrijd was verwikkeld, voorbij gaan en eindigde hij voor de vierde keer opeenvolgend als tweede in het evenement. Sordo nam wederom beslag op de derde plaats in het kampioenschap, terwijl Citroën ook weer de constructeurstitel veilig stelde.

Sordo actief tijdens zijn eerste periode bij Citroën in 2010

Het seizoen 2010 verliep vervolgens niet beter voor Sordo. Pas tijdens ronde zes van kampioenschap in Portugal wist hij voor het eerst op het podium te eindigen, als derde. Op asfalt bleek Sordo zich nog wel het best te kunnen meten met teamgenoot Loeb, met drie keer een tweede plaats, in Bulgarije, Duitsland en Frankrijk en een derde plaats in Catalonië. Op gravel verloor hij echter vaak terrein en werd hij ook achterhaald door Sébastien Ogier die uitkwam voor het Citroën Junior Team, wat Citroëns satelliet team was in het WK rally. Halverwege het seizoen werd uiteindelijk aangekondigd dat Ogier hem voor de resterende WK-rondes op gravel zou vervangen als rijder bij Citroëns fabrieksteam, en Sordo zou op zijn beurt daarin uitkomen voor het Citroën Junior Team. Tot een omwenteling leidde dit niet voor Sordo, en hij eindigde het seizoen relatief teleurstellend als vijfde in het kampioenschap, hoewel Citroën wel weer kampioen werden bij de constructeurs.

2011-2012: Mini[bewerken | brontekst bewerken]

Sordo met de Mini Cooper WRC tijdens de rally van Duitsland in 2012

Sordo werd uiteindelijk na vijf seizoenen Citroën voor het seizoen 2011 definitief vervangen door Ogier. In januari 2011 werd Sordo bevestigd als rijder bij het nieuwe Mini project, dat geïnitieerd werd door eigenaar BMW, en onder preparatie viel van Prodrive Racing, die voorheen succesvol waren in het WK rally met Subaru. Onder het mom van de nieuwe World Rally Car reglementen werd de Mini John Cooper Works WRC geïntroduceerd als wapenfeit en kreeg Sordo in voormalig Intercontinental Rally Challenge kampioen Kris Meeke een nieuwe teamgenoot. De auto maakte tijdens de Rally van Sardinië zijn eerste opwachting in het WK, en Sordo eindigde de rally uiteindelijk verdienstelijk als zesde algemeen. Op asfalt bleek de auto een overtuigender tempo te kunnen aanhouden, wat zich reflecteerde in Sordo's derde plaats in Duitsland, wat daarmee Mini's eerste podium resultaat betekende. Een nog overtuigender optreden maakte Sordo vervolgens mee in Frankrijk, waar hij voor het eerst met de Mini klassementsproeven wist te winnen en zich ook kon mengen in de strijd om de overwinning. Uiteindelijk moest hij zich content stellen met een tweede plaats achter winnaar Ogier. Sordo eindigde in het kampioenschap als achtste.

Sordo startte het seizoen 2012 eindigend als tweede in Monte Carlo. Door een penibele situatie rondom de financiën van het Prodrive team en hun project met de Mini WRC, trok BMW hun fabrieksondersteuning vroeg in het seizoen terug. Een volledig programma werd niet meer afgewerkt en groot succes bleef ook uit. In Portugal won Sordo wel zes klassementsproeven, maar hij verloor tegelijkertijd ook veel tijd waardoor een hoge klassering niet kwam. Zijn beste resultaat na Monte Carlo zou uiteindelijk een zesde plaats in Nieuw-Zeeland worden. Sordo verving tijdens de WK-ronde in Argentinië de geblesseerde Jari-Matti Latvala bij het team van Ford. Hij was op koers voor een derde plaats, totdat hij op de slot klassementsproef moest uitvallen vanwege technische problemen.

2013: Citroën[bewerken | brontekst bewerken]

Sordo voorafgaand aan de start in Duitsland in 2013, daar waar hij zijn eerste WK-rally overwinning boekte

Sordo keerde voor het seizoen 2013 terug bij Citroën, die inmiddels actief waren met de DS3 WRC, en reed dat jaar een bijna volledig seizoen voor het team. Zijn hoogtepunt kwam toen hij in Duitsland naar zijn eerste en langverwachte WK-rally overwinning uit zijn carrière greep. De rest van het seizoen verliep vrij typerend voor Sordo, waarin hij niet op alle ondergronden evenveel competitie kon bieden en vooral het resultaat op onverhard uitbleef. In het kampioenschap strandde hij dit keer op een vijfde plaats.

2014-heden: Hyundai[bewerken | brontekst bewerken]

Met Hyundai eindigde hij als tweede in de 2014-editie van de rally van Duitsland
Sordo actief in de NG i20 WRC in Sardinië in 2016
Sordo op weg naar een vierde plaats in Portugal in 2018

Na één seizoen verliet Sordo het team van Citroën alweer en had hij het tweede zitje bemachtigd bij nieuwkomer Hyundai. Deze deelt hij gedurende het seizoen met Juho Hänninen en Chris Atkinson, waarin Sordo in ieder geval garant staat voor deelnames aan de asfaltrally's. Hij debuteerde de Hyundai i20 WRC met een opgave door technische problemen in Monte Carlo, op het moment dat hij een derde plaats vasthield. Hij behaalde zijn eerste finish later dat seizoen in Duitsland, waar het team van Hyundai een een-twee scoorde met teamgenoot Thierry Neuville als winnaar. In 2015 wist hij alleen in Catalonië op het podium te finishen, als derde. Dit resultaat verbeterde hij in deze rally met een tweede plaats in de 2016-editie, na het eerder dat seizoen al te hebben behaald in Duitsland.

Complete resultaten in het wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Inschrijving Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pos. Punten
2003 DSC Equipo Rally Mitsubishi Lancer Evo VII MON ZWE TUR NZL ARG GRI CYP DUI FIN AUS ITA FRA SPA
18
GBR 0
2004 Daniel Sordo Mitsubishi Lancer Evo VII MON ZWE MEX NZL CYP GRI TUR ARG
DNF
FIN DUI
17
JPN GBR ITA FRA
13
0
Citroën C2 S1600 SPA
20
AUS
2005 Daniel Sordo Citroën C2 S1600 MON
15
ZWE MEX NZL ITA
17
CYP TUR GRI
DNF
ARG FIN
15
DUI
13
GBR JPN FRA
15
SPA
12
AUS 0
2006 Kronos Total Citroën WRT Citroën Xsara WRC MON
8
DUI
2
FIN
DNF
JPN
EX
CYP
DNF
TUR
7
AUS
23
NZL
5
GBR
7
5 49
Daniel Sordo ZWE
16
MEX
4
SPA
2
FRA
3
ARG
5
ITA
3
GRI
6
2007 Citroën Total WRT Citroën C4 WRC MON
2
ZWE
12
NOO
25
MEX
4
POR
3
ARG
6
ITA
3
GRI
24
FIN
DNF
DUI
DNF
NZL
6
SPA
2
FRA
3
JPN
2
IER
2
GBR
5
4 65
2008 Citroën Total WRT Citroën C4 WRC MON
11
ZWE
6
MEX
16
ARG
3
JOR
2
ITA
5
GRI
5
TUR
4
FIN
4
DUI
2
NZL
2
SPA
2
FRA
DNF
JPN
EX
GBR
3
3 65
2009 Citroën Total WRT Citroën C4 WRC IER
2
NOO
5
CYP
4
POR
3
ARG
2
ITA
23
GRI
12
POL
2
FIN
4
AUS
3
SPA
2
GBR
3
3 64
2010 Citroën Total WRT Citroën C4 WRC ZWE
4
MEX
14
JOR
4
TUR
DNF
NZL
5
POR
3
BUL
2
DUI
2
FRA
2
SPA
3
5 150
Citroën Junior Team FIN
5
JPN
4
GBR
5
2011 Mini WRC Team Mini John Cooper Works WRC ZWE MEX POR JOR ITA
6
ARG GRI FIN
DNF
DUI
3
AUS FRA
2
SPA
4
GBR
19
8 59
2012 Mini WRC Team Mini John Cooper Works WRC MON
2
ZWE
DNF
MEX
11 35
Prodrive WRC Team POR
11
NZL
6
FIN DUI
9
GBR FRA
DNF
ITA SPA
9
Ford World Rally Team Ford Fiesta RS WRC ARG
DNF
GRI
2013 Abu Dhabi Citroën Total WRT Citroën DS3 WRC MON
3
ZWE
DNF
ARG
7
FRA
2
5 123
Citroën Total Abu Dhabi WRT MEX
4
POR
12
GRI
2
ITA
4
FIN
5
DUI
1
AUS SPA
DNF
GBR
7
2014 Hyundai Motorsport Hyundai i20 WRC MON
DNF
ZWE MEX ARG
DNF
ITA POL FIN DUI
2
AUS FRA
4
SPA
5
GBR 10 40
Hyundai Motorsport N POR
DNF
2015 Hyundai Motorsport Hyundai i20 WRC MON
6
ZWE MEX
5
ARG
5
POR
6
ITA
20
POL
10
FIN
11
DUI
4
FRA
8
SPA
3
GBR
4
8 89
Hyundai Motorsport N AUS
7
2016 Hyundai Motorsport Hyundai NG i20 WRC MON
6
MEX
4
ARG
4
POR
4
ITA
4
DUI
2
CHN
C
FRA
7
SPA
2
GBR
6
5 130
Hyundai Motorsport N ZWE
6
POL
DNF
FIN AUS
5
2017 Hyundai Motorsport Hyundai i20 Coupé WRC MON
4
ZWE
4
MEX
8
FRA
3
ARG
8
POR
3
ITA
12
POL
4
FIN
9
DUI
34
SPA
15
GBR
10
AUS 6 95
2018 Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai i20 Coupé WRC MON
DNF
ZWE MEX
2
FRA
4
ARG
3
POR
4
ITA FIN DUI
DNF
TUR GBR SPA
5
AUS 7 71
2019* Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai i20 Coupé WRC MON ZWE MEX
9
FRA
4
ARG
6
CHL POR
23
ITA
1
FIN DUI
5
TUR
5
GBR SPA
3
AUS
8 89
* Seizoen loopt nog.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

# Seizoen Rally Navigator Auto
1 2013 Vlag van Duitsland 31. ADAC Rallye Deutschland Vlag van Spanje Carlos del Barrio Citroën DS3 WRC
2 2019 Vlag van Italië 16º Rally d'Italia Sardegna Vlag van Spanje Carlos del Barrio Hyundai i20 Coupé WRC

Overige internationale overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Intercontinental Rally Challenge[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Rally Navigator Auto
2012 Vlag van Frankrijk 55ème Tour de Corse Vlag van Spanje Carlos del Barrio Mini John Cooper Works 1.6T S2000

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (es) Officiële website Daniel Sordo
  • (en) Profiel op ewrc-results.com
Commons heeft media­bestanden in de categorie Dani Sordo.


Voorganger:
2004:
Per-Gunnar Andersson
Junior World Rally Championship
2005
Winnaar
Opvolger:
2006:
Patrik Sandell