Danila Stoyanova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Danila Stoyanova
Danila Stoianova.png
Algemene informatie
Geboren 1961
Geboorteplaats Sofia
Overleden 1984
Overlijdensplaats Parijs
Land Vlag van Bulgarije (1971-1990) Bulgarije
Beroep dichter
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Danila Stoyanova - muurgedicht 'Regen, meer en wind' in Leiden

Danila Stoyanova (Sofia, 1961 - Parijs, 1984) was een Bulgaars dichteres.

Ze was de dochter van Tsvetan Stoyanov, een charismatische literair criticus en vertaler.[1] Als kind hoorde ze de gedichten van Emily Dickinson en T.S. Eliot gelezen in het Engels en in haar vaders vertaling. Ze woonde in een huis vol boeken, en was vaak in het gezelschap van dichters — vrienden van haar ouders. Haar vader overleed plotseling in 1971. Haar oma stierf kort daarna. Op haar 18e werd Danila gediagnosticeerd met leukemie in een ver stadium. Ze vocht vijf jaar moedig tegen deze ziekte, maar uiteindelijk bezweek haar immuunsysteem, verzwakt door chemotherapie. Ze stierf op 23-jarige leeftijd in Parijs.

Door de censuur van haar tijd werden haar gedichten pas lang na haar dood in 1990 in Bulgarije uitgegeven onder de titel Спомен за сън (Herinnering aan een droom).[2] In 2003 volgde de Engelstalige uitgave Memory of a dream, uit het Bulgaars vertaald door Ludmilla Popova-Wightman.[3]

Muurgedicht[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het project "Gedichten op muren" is in 2011 in Leiden het gedicht 'Regen, meer en wind' van Danila Stoyanova op de zijmuur van Breestraat 135 aangebracht.