Naar inhoud springen

Dansende Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tančící dům
Ginger & Fred
Het gebouw in 2019
Locatie
Locatie Praag
Coördinaten 50° 5′ NB, 14° 25′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Kantoor
Start bouw 1994
Bouw gereed 1996
Architectuur
Bouwstijl Deconstructivisme
Bouwinfo
Architect Frank Gehry
Eigenaar ING.
Detailkaart
Dansende Huis (Praag)
Dansende Huis
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Dansende Huis (Tsjechisch: Tančící dům) is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw in de Nieuwe Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het gebouw werd ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić, samen met de Canadese architect Frank Gehry. Het gebouw staat op een opvallende plaats aan de rivier de Moldau, waar voordien een gebouw had gestaan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. De bouw van het Dansende Huis begon in 1994 en werd afgerond in 1996. Het gebouw is in eigendom van de ING.

Het moderne ontwerp van het gebouw was erg controversieel tijdens de bouw. De Tsjechische president Václav Havel, die lange tijd naast de plaats woonde waar nu het Dansende Huis staat, was wel een voorstander van het gebouw. Hij hoopte dat het gebouw een centrum van culturele activiteiten zou worden.

De oorspronkelijke naam van het pand was Ginger en Fred, genoemd naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Deze naam was gekozen omdat het gebouw op een paar dansers leek; hier is uiteindelijk ook de huidige naam van afgeleid.

Zie de categorie Dancing House van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.