Dante's Peak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dante's Peak
Regie Roger Donaldson
Producent Gale Anne Hurd
Joseph Singer
Scenario Leslie Bohem
Hoofdrollen Pierce Brosnan
Linda Hamilton
Charles Hallahan
Jamie Renée Smith
Jeremy Foley
Grant Heslov
Muziek John Frizzell
Montage Conrad Buff
Tina Hirsch
Howard Smith
Cinematografie Andrzej Bartkowiak
Distributie Universal Pictures
Première 7 februari 1997
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 116 miljoen
Opbrengst US$ 178 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dante's Peak is een Amerikaanse actiefilm uit 1997 over een rustig dorpje aan de voet van een vulkaan. De film werd geregisseerd door Roger Donaldson.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1993 tracht vulkanoloog Harry Dalton samen met zijn verloofde Marianne te ontsnappen aan de asregens ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Galeras in Colombia. Beiden zijn medewerkers bij de United States Geological Survey. Marianne sterft nadat een uitgespuwd rotsblok haar schedel doorboort. Harry doet het sindsdien wat rustiger aan. Vier jaar later wordt hij door zijn baas Paul Drefuss naar (het fictieve) Dante's Peak gestuurd om onderzoek te doen naar de vulkaan, onderdeel van de Cascade Range, aldaar. Seismologische gegevens duiden aan dat het aantal lichte aardbevingen in de regio is gestegen, maar niet alarmerend.

Harry komt aan in Dante's Peak en maakt kennis met burgemeester Rachel Wando. Dante's Peak is zojuist uitgeroepen tot "Amerika's tweede aantrekkelijkste dorp om te wonen" en investeerders hebben grote plannen voor de stad. Harry maakt kennis met de kinderen van de burgemeester (Lauren en Graham) en haar ex-schoonmoeder Ruth. Samen gaan ze de berg op om de zuurgraad van de waterpoelen te testen. Lauren vindt twee dode eekhoorns waarop Ruth zegt dat er waarschijnlijk een epidemie is omdat "de eekhoorns overal dood uit de bomen vallen". Harry merkt op dat er verschillende dode bomen zijn. Wanneer Graham in een heet waterbron wil springen, wordt hij tegengehouden door Harry omdat de zuurgraad veel te hoog is. Daarop zien ze twee drijvende lijken in het water: dit zijn de twee rugzaktoeristen die eerder in de film levend werden gekookt door opborrelend lava.

Harry vertrouwt het niet en roept de gemeenteraad samen. Hij is van mening dat het dorp zich moet voorbereiden op een eventuele evacuatie. Net wanneer de gemeenteraad wil stemmen, komt het hele team van Paul aan. Paul is van mening dat de bevolking niet mag ingelicht worden zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat de vulkaan effectief zal uitbarsten.

Daarop start het team met een onderzoek. Omdat er boven de vulkaan geen vulkaangassen te bespeuren zijn, probeert men met een robot in de krater te komen. Tijdens dit experiment is er een aardschok waarbij een collega van Harry zijn been breekt. Volgens Paul is de lichte aardschok geen bewijs dat er gevaar dreigt. Aangezien er de komende dagen niets gebeurt, beslist Paul om diverse meters te plaatsen zodat ze de berg vanop hun hoofdbasis verder kunnen monitoren.

Op de vooravond van hun vertrek heeft Harry een afspraakje met de burgemeester. Wanneer zij water uit de kraan neemt, is dit sterk vervuild. Daarop gaan ze naar de waterput die ook vervuild is. Ook in het hotel van Harry is het water vervuild. Dit is voor Harry het bewijs dat er zwavel in het water zit en kan hij Paul alsnog overtuigen dat de vulkaan actief is.

De volgende dag geeft de burgemeester een persconferentie om het dorp te laten evacueren. Tijdens de persconferentie barst de vulkaan dan toch uit. Er breekt grote paniek uit en iedereen wil zo snel mogelijk het dorp verlaten. Rachel gaat met Harry naar haar huis om de kinderen op te halen. Ze vindt een briefje dat zij hun grootmoeder Ruth, die op de flank van de berg woont, zijn gaan redden. Daarop rijden Rachel en Harry naar haar huis. Omwille van de aardschokken vallen bomen en diverse rotsen naar beneden en blokkeren zo de weg achter hen. Hierdoor kunnen ze niet meer terugkeren. Eenmaal aan het huis van Ruth wil zij niet meegaan omdat ze in een veilig huis woont. Haar mening verandert wanneer lava het huis in vlammen zet. Daarop rijden ze naar een bijgelegen meer waar ze met een speedboot terug richting het dorp kunnen.

De zuurgraad van het water is zo hoog dat het metaal en de propeller worden weggevreten. Enkele meters voor de oever valt het bootje daardoor ook stil. Terwijl Harry het zinkend bootje naar de kant tracht te brengen door met kledingstukken te peddelen, springt Ruth in het water en loopt naar de kant. Hierbij verbrandt ze haar benen waardoor ze niet veel later sterft.

In het dorp maakt het team zich ook gereed voor evacuatie omdat de laatst overblijvende brug ook dreigt in te storten. Paul, die in de laatste wagen rijdt, komt vast te zitten op de brug en wordt door een kolkende watermassa meegevoerd.

Ondertussen zijn Harry, Rachel en de kinderen aangekomen in het dorp waar ze een auto stelen om weg te vluchten. Al snel komen ze tot de conclusie dat ze niet meer kunnen vluchten. Daarop breekt een pyroclastische stroom uit die alles op zijn weg vernielt. Harry beslist daarop om met de auto in de verlaten mijn te rijden. De mijn stort echter in waardoor men komt vast te zitten.

Ze worden twee dagen later gered dankzij een experimentele NASA-zender die Harry in zijn auto had meegenomen.

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een, incompleet, overzicht van de acteurs die een rol in de film spelen:

Acteur Personage Opmerkingen
Brosnan, Pierce Pierce Brosnan Harry Dalton vulkanoloog van de USGS
Hamilton, Linda Linda Hamilton Rachel Wando burgemeester van het plaatsje Dante's Peak
Hallahan, Charles Charles Hallahan Paul Dreyfus Harrys leidinggevende
Heslov, Grant Grant Heslov Greg
Hoffman, Elizabeth Elizabeth Hoffman Ruth voormalige schoonmoeder van Rachel
Foley, Jeremy Jeremy Foley Graham Wando zoon van Rachel
Smith, Jamie Renée Jamie Renée Smith Lauren Wando dochter van Rachel en zus van Graham
Field, Arabella Arabella Field Nancy lid van het team van de USGS
Ma, Tzi Tzi Ma Stan lid van het team van de USGS
Reddy, Brian Brian Reddy Les Worrell lid van het team van de USGS
Trutner, Kirk Kirk Trutner Terry Furlong lid van het team van de USGS
Androsky, Carol Carol Androsky Mary Kelly
Haldeman, Tim Tim Haldeman Elliot Blair
Garlington, Lee Lee Garlington Dr. Jane Fox
Bolender, Bill Bill Bolender Turner Sheriff van Dante's Peak
Jason, Peter Peter Jason Norman Gates werknemer van Rachel
Rowe, Hansford Hansford Rowe Warren Cluster eigenaar van de Cluster's Last Stand inn, hij laat het USGS-team in zijn inn verblijven
Spear, Susie Susie Spear Karen Narlington
Lipper, David David Lipper man wordt levend in de warmwaterbron gekookt
Stephens, Heather Heather Stephens vrouw wordt levend in de warmwaterbron gekookt
Murray, Christopher Christopher Murray helikopterpiloot
Leubner, Marilyn Marilyn Leubner babysitter oppas van Graham en Lauren

Realiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De gebeurtenissen uit deze film lijken overeen te komen met de uitbarsting van Mount St. Helens in mei 1980.