Naar inhoud springen

Danyang (Jiangsu)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Danyang
Danyang (China)
Danyang
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangsu
Prefectuur (zìzhìzhōu) Zhenjiang
Coördinaten 32° 0′ NB, 119° 35′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 丹阳
Traditioneel Chinees 丹陽
Hanyu pinyin Dānyáng
Wade-Giles Tanyang
Algemeen
Oppervlakte 1.047,24 km²
Inwoners
(2010)
960.418
Overig
Postcode 212300
Website http://www.danyang.gov.cn
Portaal  Portaalicoon   China

Danyang (vereenvoudigd Chinees: 丹阳; traditioneel Chinees: 丹陽) is een stad en stadsarrondissement in de Chinese provincie Jiangsu van de Volksrepubliek China.

Danyang is onderdeel van de stadsprefectuur Zhenjiang, die gelegen is aan de zuidelijke, rechteroever van de rivier de Jangtsekiang. De stad Danyang zelf, eigenlijk een satellietstad van Zhenjiang, ligt iets zuidelijker, niet direct aan de oevers van de Jiangtsekiang. Bij de census van 2010 telde het stadsarrondissement Danyang net geen miljoen inwoners (960.418).

In de stad wordt Wuyu en Jianghuai-Mandarijn gesproken. De stad ligt op de linguïstische taalgrens van beide taalgebieden.

Danyang is bekend van de productie van optische lenzen gebruikt in brillen en zonnebrillen. Spectacles City, gebouwd in 1986 en gelegen in Danyang, is een van de grootste brillenhandelscentra in China. Het heeft een oppervlakte van meer dan 32.000 vierkante meter.

Ten noorden van de stad ligt in oost-westelijke richting de Danyang–Kunshan-brug, sinds zijn bouw in 2011 de langste brug ter wereld. Over de brug loopt de hogesnelheidslijn Peking-Shanghai. Het westelijke bruggenhoofd van de brug ligt iets ten noordwesten van Danyang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de periode van de vier Zuidelijke Dynastieën (Nan Chao) van 420 tot 589 toen de nationale hoofdstad van China in Jiankang (het huidige Nanjing) was, was Danyang de verblijfplaats van de keizers van de Zuidelijke Qi- (479-502) en Liang-dynastieën (502-557), die op het platteland buiten de stad werden begraven. Tegenwoordig zijn nog elf van deze keizerlijke graven van de Zuidelijke Dynastieën bewaard gebleven, gelegen ten oosten en noordoosten van de stad. Ze zijn opmerkelijk voor hun unieke stenen beelden van mythische dieren die het heilig pad (shen dao) leidend naar elk keizerlijk graf markeren.

Zie de categorie Danyang, Jiangsu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.