Daouda Malam Wanké

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daouda Mallam Wanké
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1946 of 1954
Yellou, Frans-West-Afrika
Overleden 15 september 2004
Niamey, Niger
Politieke partij MNSD
President van Niger
Aangetreden 11 april 1999
Einde termijn 22 december 1999
Voorganger Ibrahim Baré Maïnassara
Opvolger Mamadou Tandja
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Daouda Malam Wanké (Yellou (Frans-West-Afrika), 1946 of 1954Niamey (Niger), 15 september 2004) was een Nigerese militair. In 1999 werd hij na een militaire coup president van Niger.

Wanké behoorde van huis uit tot de Hausa-stam. Hij ging op jonge leeftijd bij het leger. Hij gaf in 1999 leiding aan een militaire coup waarbij president Ibrahim Baré Maïnassara het leven verloor. Deze had zelf drie jaar eerder de macht gegrepen door middel van een staatsgreep en heerste op dat moment als dictator. Wanké volgde hem op als president nadat aanvankelijk verschillende politici, waaronder premier Ibrahim Hassane Mayaki, het presidentschap hadden geclaimd. Hij werd op 11 april 1999 aangesteld en gaf leiding aan een overgangsregering.

Het nieuwe regime schreef verkiezingen uit die gewonnen werden door Mamadou Tandja. Deze volgde Wanké op als president. Na zijn aftreden als president kampte Wanké veel met gezondheidsklachten. Hij had hart- en vaatklachten. Wanké reisde naar Libië, Marokko en Zwitserland voor medische behandeling. Hij overleed uiteindelijk in Niamey. Wanké liet een vrouw en drie kinderen achter.