Dapengcheng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dàpéngchéng
大鹏城
Dorp in de Volksrepubliek China Vlag van China
Dapengcheng (China (hoofdbetekenis))
Dapengcheng
Situering
Provincie (zìzhìqū) Guangdong
Coördinaten 22° 35′ NB, 114° 28′ OL
Algemeen
Inwoners ongeveer 700
Overig
Postcode 518120
Netnummer 86 755
Website (zh) lg.gov.cn
Foto's
Stenen plaat over Dapengchengs plaatsing op beschermd historisch erfgoed in Shenzhen
Stenen plaat over Dapengchengs plaatsing op beschermd historisch erfgoed in Shenzhen
Portaal  Portaalicoon   China
Dapengcheng
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 大鹏城
Traditioneel 大鵬城
Pinyin dàpéngchéng
Jyutping (Standaardkantonees) daai6 paang4 sing4
Standaardkantonees Taai P'àang Sìng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Tai Pang Shing
Yale (Standaardkantonees) daai6 paang4 sing4
Dapenghua T'áai P'oeng Saang
Bao'an-Hakka tai3 pen2 sang2
Hongkong-Hakka tai5 pen2 sang2
Meixianhua tai3 pen2 shang2
Taiwan-Hakka Thai-?-sàng
Letterlijke vertaling Rocstad
Andere benamingen Dapengsuocheng 大鹏所城,
Dapenggucheng 大鹏古城,
Pengchengcun 鹏城村,
Dapengshouyuqianhusuocheng 大鹏守御千户所城
Zicht op Dayabaai vanuit Dapengcheng
Kaart van Dapengcheng bij de Nanmen
Ronde doorgang in Laifu
Nanmen
De Zuiderpoort (Nanmen), met links het graf van zeeadmiraal Lai

Dapengcheng is een ommuurd dorp in de streek Dapeng, district Longgang van stadsprefectuur Shenzhen, Guangdong, Volksrepubliek China. Het dorp ligt op 55 kilometer afstand van het centrum van Shenzhen. Veel voormalige inwoners van het dorp wonen nu in New York, de Randstad en Portsmouth.[bron?] In het dorp wordt het Dapenghua gesproken.

Geografie[bewerken]

Dapengcheng ligt in het oosten van subdistrict Dapeng en is dicht bij zee, de Dayabaai.

Het dorp is verdeeld in vier wijken:

 • Dongbeicun (Dapenghua: Tong Pak Tsie) is de wijk in het noordoosten van het dorp en wordt voornamelijk bewoond door de families Dai, Liu en He.
 • Dongnancun (Dapenghua: Tong Nàam Tsie) is de wijk in het zuidoosten van het dorp en wordt voornamelijk bewoond door de families Ye, Huang, Yan, Li en Lai.
 • Xibeicun (Dapenghua: Sáj Pak Tsie) is de wijk in het noordwesten van het dorp en wordt voornamelijk bewoond door de families Zheng, Zhao, Lin en Lai.
 • Xinancun (Dapenghua: Sáj Naam Tsie) is de wijk in het zuidwesten van het dorp en wordt voornamelijk bewoond door de families Liang en Lai.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is in het begin van de Ming-dynastie ontstaan. Het was gebouwd als fort (vesting), om piraten uit Japan en de Zuid-Chinese Zee tegen te houden. Dapengcheng heeft daarom ook twee beroemde legerkampen gehad die nu nog steeds in het dorp bevinden. De eerste heet Laifu en de andere heet Liufu 劉府. Een paar van de nakomelingen van generaal Lai van Laifu wonen nu in Nederland. Eén van zijn nakomelingen is zelfs een beroemde Acupuncturist in de Randstad. De eerste bewoners waren Hakka en Kantonezen. Later in de Qing-dynastie bood het fort als een goede opslagplaats voor munitie om tegen de Engelsen in de Eerste en Tweede Opiumoorlog te gebruiken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Japanners de grootste huizen van het dorp bezet en bewoond. Veel dorpelingen waren toen naar de bergen gevlucht. De Japanners werden "Lòh Pak T'auw" genoemd, wat witte wortelhoofd betekent. Het lievelingskostje van de Japanners waren witte wortel.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In de oude stad zijn bijna alle huizen gebouwd in de Qing-dynastie. Er zijn in de stad twee taoïstische tempels te vinden: de Tianhoutempel van Dapengcheng en de Fudetempel van Dapengcheng. De Tianhou-tempel bestond al voor dat de muren van Dapengcheng werden gebouwd.

Het ommuurde dorp heeft vier poorten die ingedeeld worden in de vier windrichtingen (Chinese volgorde):

 • Oosterpoort = Dongchengmen (東城門)
 • Zuiderpoort = Nanchengmen (南城門)
 • Westerpoort = Xichengmen (西城門)
 • Noorderpoort = Beichengmen (北城門)

Andere beroemde bezienswaardigheden zijn:

In het oosten van Dapengcheng is een kerncentrale voor energie gevestigd. Het wordt door veel Fransen onderhouden. Ook is ten oosten van de stad de boeddhistische tempel Dongshan te vinden.

Eetcultuur[bewerken]

Mensen in Dapengcheng eten veel vis, gedroogde vis en andere zeedieren. De gemigreerde Dapengchengers zijn waar ook ter wereld nog steeds dol op het eten dat uit de zee komt. Tot de jaren tachtig was het legaal om in de zee vlak bij het dorp te duiken naar oesters, parels en zeekomkommers. Zeekomkommers werden gedroogd om later als mest te gebruiken voor de landbouw. Omdat in Hongkong zeekomkommer steeds meer als delicatesse werd beschouwd, begon de Chinese regering met de vangst van zeekomkommer om die te verkopen aan restaurants in Hongkong. Op de bergen rondom Dapengcheng staan veel lycheebomen en longanbomen. Het is heden verboden om van deze bomen de vruchten te plukken, al wordt deze regel niet strikt gehandhaafd.

Cultuur[bewerken]

Omdat de eerste bewoners van het dorp meestal Hakka waren, praat het gebied Dapeng nu een dialect dat bestaat uit een mix van Bao'an-Hakka en Standaardkantonees. De Hakka hebben hun eigen klederdracht. Die wordt nu alleen nog door oude, bejaarde vrouwen gedragen. De mannelijke klederdracht wordt amper nog gedragen. De Hakkavrouwen zijn te herkennen aan hun zonnehoeden met zwarte stof aan de randen. De Dapengnese vrouwen zijn te herkennen aan hun zonnehoeden met blauwe stof aan de randen en een rode touw over de hoed. Als Dapengnezen trouwen, zingen het echtpaar voor het huwelijk Hakkabergliederen.

Omgangstaal[bewerken]

In de Dapengcheng kan bijna iedereen het Kantonees verstaan. De meeste mensen in het dorp spreken het Dapenghua. Een minderheid gebruikt het Standaardmandarijn (dat bijna iedereen kan verstaan en spreken). De volgorde van populariteit is als volgt:

Dapengcheng tegenwoordig[bewerken]

Tegenwoordig wonen de meeste mensen, die afkomstig zijn uit Dapencheng, in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Hongkong. Veel van die in Nederland wonen zijn lid van Vereniging van Dapengnezen in Nederland. De bevolking in Dapengcheng bestaat nu meestal uit ouderen, kinderen, arbeiders uit Chaozhou en fabrieksarbeiders uit Sichuan. Door de immigratie van Dapengcheng'ers naar het buitenland zijn veel huizen in het ommuurde dorp onbewoond. Het dorp is nu erg bekend in China en Hongkong door onder andere de toeristen en doordat Dapengcheng op de Lijst van de twaalf meest historische dorpen van China staat.

Achternamen van de oorspronkelijke bewoners in Dapengcheng[bewerken]

Bekende Dapengchenger in Nederland[bewerken]

Vetgedrukte tekst is de naam in het Standaardmandarijns, achternaam-voornaam. Cursieve tekst is de naam in het Standaardkantonees, achternaam-voornaam.

Bekende Dapengchengers[bewerken]

 • Liu Qilong/Lauw Heej Long 刘起龙 (geboren te Dapengcheng in 1772/overleden op zee in 1880) was een Zeeadmiraal tijdens Keizer Daoguang van de Qing-dynastie.
 • Lai Yingyang/Laai Ying-Yeung 赖英扬(geboren te Dapengcheng in 1778/overleden te Dapengcheng in 1840) was een Zeeadmiraal tijdens Keizer Daoguang van de Qing-dynastie.
 • Dai Zhuowen/Taai Cheuk-Man 戴卓文
 • Lai Yinjue/Laai Yan-Cheuk 赖恩爵 (geboren te Dapengcheng in 1795/overleden te Dapengcheng in 1877) was een Zeeadmiraal tijdens Keizer Daoguang van de Qing-dynastie en heeft in de Eerste en Tweede Opiumoorlog de vloten geleid.
 • Liu Heizai/Lauw Hak-Chai 刘黑仔
 • Lai Zhongyuan/Laai Chong-Yuun 赖仲元(geboren te Dapengcheng in 1918/overleden te Kanton in 1988) is een nakomeling van Yinjue Lai 赖恩爵. Hij heeft als soldaat in het communistische leger gevochten tegen de Kuomintang tijdens de Chinese Burgeroorlog. Na de oprichting van de Volksrepubliek heeft hij gewerkt als voorzitter van de Zuid-Chinese communistische partij, als schooldirecteur en als landbouwadviseur.
 • Luo Gui/Loh Kwai 罗贵
 • Ye Dexian/Yiep Tak Haan/Ip Tak-Han, bekende zangeres die op jonge leeftijd naar Hongkong is gemigreerd

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]